Kezdőlap A katonai repülés jelene Oroszország Tu-22M3M szuperszonikus bombázóját hiperszonikus sebességen tesztelték

Oroszország Tu-22M3M szuperszonikus bombázóját hiperszonikus sebességen tesztelték

Kategória

Az orosz légierő Tu-22M3M szuperszonikus bombázójának második prototípusát hiperszonikus sebességen tesztelték a negyedik felszállása során – jelentette az orosz állami média. Ez a második prototípus ez év márciusában sikeresen végrehajtotta első repülését, amelynek célja a fel- és leszállási jellemzőinek felmérése, valamint informatikai rendszerének tesztelése volt.

“Öt repülést már végrehajtottunk” – mondta a védelmi ipar egy meg nem nevezett forrása a TASS-hírügynökségnek. “A hiperszonikus sebességet a negyedik repülés során sikerült elérni. A repülőgép stabilitása és kormányozhatósága az elvárásoknak megfelelő volt. A módosított rendszerek és berendezések a próbák során normálisan működtek.”

A Tu-22M3M a változtatható szárny-nyilazású Tu-22M3-as nagy hatótávolságú szuperszonikus rakétahordozó bombázó modernizált változata. A Tu-22M3M avionikai rendszere 80 százalékban új, az eredeti Tu-22M3-hoz képest. A modernizálás új elektronikus berendezéseket kínál, ideértve a navigáció, a kommunikáció, a célzókészülék, a hajtóművezérlő, az üzemanyag-mechanizmusok és az elektronikus hadviselés rendszereit. A fejlesztés célja többek között az volt, hogy a beépített rendszerek javítsák a navigáció pontosságát, egyszerűsítsék a karbantartást és előzetes előkészítést, csökkentsék az időráfordításokat és a költségeket.

Szaratov körzet, Tu-22M3 strategiai bombázó személyzete riadógyakorlat során Kép: Védelmi Minisztérium, Oroszország

Az első továbbfejlesztett prototípus bemutatkozó repülését 2018. december végén hajtotta végre. Ez a repülőgép nem rendelkezett fegyverzettel, és a harminchét percig tartó repülés során ezerötszáz méteres magasságban repült. Tavaly október óta az első prototípus tizennyolc sikeres tesztrepülést hajtott végre.

Az előzetes tesztrepülések várhatóan 2020-ban fejeződnek be. Az orosz légierő a tervek szerint 2021-ben megkezdi a továbbfejlesztett bombázók átvételét, míg a következő években tucatnyi régebbi Tu-22M3-as repülőgépet modernizálnak az M3M frissítő csomaggal.

A fejlesztések során a bombázók nemcsak új avionikát kapnak, hanem képessé válnak új rakéták alkalmazására is, ideértve az H-32-est, egy szuperszonikus cirkáló rakétát, amelynek hatótávolsága 600–1000 km-ig terjed. Noha ezeket hivatalosan hajók elleni rakétaként tartják számon, irányítási rendszerük képes arra, hogy hatékonyan legyenek alkalmazhatók más infrastrukturális célok ellen, ideértve a hidakat és az erőműveket. Az H-32-es, amely lehetővé teszi a bombázó számára, hogy egyedi helyet foglaljon el a stratégiai és az operatív-taktikai szerepek között, 2016 óta elsődleges rakétának számít a Tu-22M3-as bombázókban.

A Tu-22M3M állítólag képes lesz Oroszország új hiperszonikus rakétájának a szállítására is, amely nem tartozik a H-32-es rakéták családjába.

A Tu-22M3M, az M3 elődjével és a MiG-31K-val, csak egy maroknyi a jelenleg működő orosz repülőgép közül, amelyek bizonyítottan kompatibilisek a nukleáris fejjel szerelt, Mach 10 sebességű H-47 „Kinzhal” rakéta harci alkalmazására.

A Tu-22M3M nem csupán értékes kiegészítése az oroszországi nukleáris elrettentő erőnek, hanem egy új hatalmi jelzésnek is tekinthető az amerikai repülőgéphordozó csapásmérő csoportok számára, amelyek Oroszország befolyási területének közelében tevékenykednek.

Írta: Dobos Endre

Forrás: The Diplomat, The National Interest, Defense-Aerospace

Friss írások

Milyen érzékelő van az Egyesült Arab Emírségek F-16E/F Block 60 Desert Falcon vadászgépének az orrán?

Úgy tűnik, hogy a repülőgépek egy-egy szerkezete különleges érdeklődést vált ki. Jelen esetben egy bizonyos gömb váltott ki nagy érdeklődést, amelyet a...

Ötvenegy éve történt: hogyan lőttek le izraeli pilóták 5 szovjet MiG vadászgépet 3 perc alatt

1970. július 30-án öt szovjet MiG-21-es vadászgépet lőttek le az izraeli légierő pilótái, mindösszesen három perc alatt. Ha visszatekintünk...

Oroszország új vadászgépe a Szu-75 Checkmate nagy ígéret. Valóban képes lesz elérni a kitűzött célokat?

Múlt hét kedden a Объединённая Авиастроительная Корпорация (OAK) és a Szuhoj Repülőgyár a Moszkvai Repülési és Űrkiállítás (MAKS) nyitónapján bemutatta az új...

A Rafale vadászgép Spectra védelmi elektronikai berendezése blokkolta a Szu-35-ös radarját

Az Egyiptomi Légierő teljes állományára nagy hatást gyakorolt a legutóbbi BVR gyakorló elfogás lefolyása és eredménye, melyben a Szu-35-ös orosz vadászgép játszotta...

Checkmate az új orosz egy hajtóműves ötödik generációs vadászgép

Oroszország ma bemutatta új, könnyű/közepes vadászgépét, amelyre egy csillogó médiahadjárat hívta fel egy nappal korábban az érdeklődők figyelmét. Tegnap először volt látható...