Kezdőlap A katonai repülés jelene Oroszország Tu-22M3M szuperszonikus bombázóját hiperszonikus sebességen tesztelték

Oroszország Tu-22M3M szuperszonikus bombázóját hiperszonikus sebességen tesztelték

Kategória

Az orosz légierő Tu-22M3M szuperszonikus bombázójának második prototípusát hiperszonikus sebességen tesztelték a negyedik felszállása során – jelentette az orosz állami média. Ez a második prototípus ez év márciusában sikeresen végrehajtotta első repülését, amelynek célja a fel- és leszállási jellemzőinek felmérése, valamint informatikai rendszerének tesztelése volt.

“Öt repülést már végrehajtottunk” – mondta a védelmi ipar egy meg nem nevezett forrása a TASS-hírügynökségnek. “A hiperszonikus sebességet a negyedik repülés során sikerült elérni. A repülőgép stabilitása és kormányozhatósága az elvárásoknak megfelelő volt. A módosított rendszerek és berendezések a próbák során normálisan működtek.”

A Tu-22M3M a változtatható szárny-nyilazású Tu-22M3-as nagy hatótávolságú szuperszonikus rakétahordozó bombázó modernizált változata. A Tu-22M3M avionikai rendszere 80 százalékban új, az eredeti Tu-22M3-hoz képest. A modernizálás új elektronikus berendezéseket kínál, ideértve a navigáció, a kommunikáció, a célzókészülék, a hajtóművezérlő, az üzemanyag-mechanizmusok és az elektronikus hadviselés rendszereit. A fejlesztés célja többek között az volt, hogy a beépített rendszerek javítsák a navigáció pontosságát, egyszerűsítsék a karbantartást és előzetes előkészítést, csökkentsék az időráfordításokat és a költségeket.

Szaratov körzet, Tu-22M3 strategiai bombázó személyzete riadógyakorlat során Kép: Védelmi Minisztérium, Oroszország

Az első továbbfejlesztett prototípus bemutatkozó repülését 2018. december végén hajtotta végre. Ez a repülőgép nem rendelkezett fegyverzettel, és a harminchét percig tartó repülés során ezerötszáz méteres magasságban repült. Tavaly október óta az első prototípus tizennyolc sikeres tesztrepülést hajtott végre.

Az előzetes tesztrepülések várhatóan 2020-ban fejeződnek be. Az orosz légierő a tervek szerint 2021-ben megkezdi a továbbfejlesztett bombázók átvételét, míg a következő években tucatnyi régebbi Tu-22M3-as repülőgépet modernizálnak az M3M frissítő csomaggal.

A fejlesztések során a bombázók nemcsak új avionikát kapnak, hanem képessé válnak új rakéták alkalmazására is, ideértve az H-32-est, egy szuperszonikus cirkáló rakétát, amelynek hatótávolsága 600–1000 km-ig terjed. Noha ezeket hivatalosan hajók elleni rakétaként tartják számon, irányítási rendszerük képes arra, hogy hatékonyan legyenek alkalmazhatók más infrastrukturális célok ellen, ideértve a hidakat és az erőműveket. Az H-32-es, amely lehetővé teszi a bombázó számára, hogy egyedi helyet foglaljon el a stratégiai és az operatív-taktikai szerepek között, 2016 óta elsődleges rakétának számít a Tu-22M3-as bombázókban.

A Tu-22M3M állítólag képes lesz Oroszország új hiperszonikus rakétájának a szállítására is, amely nem tartozik a H-32-es rakéták családjába.

A Tu-22M3M, az M3 elődjével és a MiG-31K-val, csak egy maroknyi a jelenleg működő orosz repülőgép közül, amelyek bizonyítottan kompatibilisek a nukleáris fejjel szerelt, Mach 10 sebességű H-47 „Kinzhal” rakéta harci alkalmazására.

A Tu-22M3M nem csupán értékes kiegészítése az oroszországi nukleáris elrettentő erőnek, hanem egy új hatalmi jelzésnek is tekinthető az amerikai repülőgéphordozó csapásmérő csoportok számára, amelyek Oroszország befolyási területének közelében tevékenykednek.

Írta: Dobos Endre

Forrás: The Diplomat, The National Interest, Defense-Aerospace

Friss írások

Melyik vadászgép volt jobb, a MiG-21, vagy az F-104?

1971-ben vívták az első szuperszonikus légiharcot az indiai szubkontinens felett. Az Indiai Légierő (IAF) MiG-21FL-vadászgépei szálltak szembe a Pakisztáni Légierő (PAF) F-104A Starfighter vadászgépeivel....

Befejeződött az FCAS hatodik generációs vadászgép hajtóművének első tesztje

A Francia Fegyverzeti Főigazgatóság (DGA) befejezte a Future Combat Air System (FCAS) harci gép hajtóművének  első tesztjét. A DGA 2021. január 10-én jelentette be, hogy...

Oroszország az Egyesült Arab Emírségekkel közösen kívánja gyártani a Szu-75-ös harci gépet

Oroszország az Egyesült Arab Emirátusokkal közösen kívánja gyártani új Szu-75 Checkmate lopakodó vadászrepülőgépét, ami újjáélesztheti Oroszország küszködő védelmi iparát, ugyanakkor csökkentheti az Egyesült Arab...

A Szu-34-es taktikai bombázó repülőgép

Az Orosz Légi és Kozmikus Erő Szuhoj Szu-34 Fullback csapásmérő repülőgépe egy igazi furcsaság a manapság gyártott katonai repülőgépek között, küldetési profilja...

Az F-22 Raptor végül megkaphatja az eredetileg ígért infravörös érzékelő rendszert

A ’90-es években bekövetkezett enyhülés nem tett jót a generációs ugrásra készülő új F-22-es vadászgépnek. Dick Cheney akkori védelmi miniszter az eredetileg...