Kezdőlap A katonai repülés jelene Oroszország kvantumradar kutatási tervei

Oroszország kvantumradar kutatási tervei

Kategória

Az orosz védelmi ipar a hatodik generációs vadászgép koncepciójának, meghatározásán dolgozik, amely végül felváltaná a Szuhoj Szu-57/PAK-FA vadászgépet. Az Egyesült Államok légierejéhez és haditengerészetéhez hasonlóan az oroszok a lehetőségek széles skáláját vizsgálják, köztük a pilótanélküli repülés, az irányított energiafegyverek és hiperszonikus sebességű repülés lehetőségeit, hogy jövőbeni légierejük színvonalát megfeleltessék a kor színvonalának.

 Olyan új radar- és elektro-optikai érzékelő technológiákat keresnek, amelyek a lopakodási képességet semlegesítenék.

A potenciálisan új repülőgépük számára fejlesztendő rendszer az úgynevezett kvantumradar, amely jelenleg a fejlesztés kezdeti szakaszában van. Az új radar a hagyományos elektromágneses hullámok helyett lézerimpulzusokat használ a légtér felderítésére. Ez segít a tárgyak jobb felderítésében és nyomon követésében, különösen a mozgó tárgyak sebességének kiszámításánál.

„Számításaink szerint a kvantum-radar képes lesz arra, hogy a meglévő radaroknál messzebbre lásson. Mivel példátlanul széles frekvenciatartományú sugárnyalábbal „világítjuk meg” a légteret, a lehető legnagyobb pontossággal tudjuk meghatározni a lehetséges célok pozícióját, és a digitális feldolgozást követően csaknem fényképminőségű képet kapunk róla. Ez fontos a repülőgép típusának meghatározásához: a repülőgép számítógépe azonnal és automatikusan azonosítja a repülő objektumot.”- mondta Vladimir Mihejev a Radio-Electronic Technologies Group vezérigazgató-helyettesének a tanácsadója a TASS hírügynökséggel készített interjúban.

A Radio-Electronic Technologies Group része az orosz ROSTEC vállalatnak, amely repülőfedélzeti elektronikus készülékek fejlesztésére szakosodott.

Mihejev szerint az új kvantumradar sokkal szélesebb sávban működik, mint a hagyományos radar, ezért sokkal ellenállóbb az ellenséges zavarással szemben. Továbbá az új rendszer várhatóan a rádióelektronikai harc elemeként, adatkapcsolatként és a kommunikációs rendszer elemeként is felhasználható.

Az új radar prototípusai már elkészültek.

“A jelenlegi adó, és vevő a kutatási és fejlesztési munka részeként a kísérleti prototípus alapján készült. Minden úgy működik, ahogy elvártuk, az antenna ultra-magas frekvenciájú jelet bocsájt ki, visszaverődik a célról, a vett jelet feldolgozzuk, és a végén megkapjuk a cél radarképét. Látjuk, hogy mit kell tennünk, hogy a rendszer optimálisan működjön ”.

“Az optikai foton antennarács teljes értékű makettje a kutatási és fejlesztési munka részeként került kidolgozásra, mely lehetővé teszi számunkra a prototípus jellemzőinek tesztelését. Így képesek leszünk értelmezni, hogy milyennek kell lenni a radarnak, milyen geometriai méretekkel, milyen felderítési távolsággal és teljesítménnyel kell rendelkeznie- mondta Mihejev.

Az új radar mellett az oroszok egy új elektro-optikai érzékelőt is fejlesztenek.

„Erőteljes, széles spektrumú optikai rendszer, amely különböző tartományokban működik, mint a lézer, az infravörös, az ultraibolya és valójában az optikai sávban, amely azonban jelentősen meghaladja az emberek számára látható spektrumot” – mondta Mihejev.

„Az új repülőgépek irányított energiafegyverekkel is fel lesznek szerelve, és egy drónraj tagjaként repülnek majd. Valójában, ha két repülőgép egy bevetésen repül, lehet, hogy 20–30 pilóta nélküli repülőgép repül majd velük együtt”.

„Egy dron a kötelékrepülésben mikrohullámú fegyvereket hordozhat, beleértve az irányított elektronikus lőszereket, míg egy másik dron rádióelektronikus elnyomást és megsemmisítést végezhet, míg a harmadik hagyományos fegyvereket hordozhat”.

„Minden konkrét feladatot különböző fegyverek oldanak majd meg.” Mihejev felvázolta a jövő repülőgépeinek új önvédelmi lézerfegyver tervét is.

“Már védelmi lézerrendszereket telepítettünk repülőgépekre és helikopterekre, és most arról beszélünk, hogy nagyteljesítményű lézerek területén milyen fejlesztések történnek, amelyek képesek lesznek megsemmisíteni a támadó rakéták rávezető fejét”.

“Durván megfogalmazva képesek leszünk kiégetni a repülőnket támadó rakéták szemét. “Természetesen ezeket a rendszereket a hatodik generációs repülőgépeinkre is telepítjük”- mondta Mihejev.

Michael Kofman, a Center for Naval Analyses orosz katonai ügyekre szakosodott kutatója azt mondta, hogy bár a Kremlnek nem lesz pénze egy ilyen projekt finanszírozására, de fontos megjegyezni, hogy az orosz védelmi ipar folyamatosan figyelemmel kíséri a taktikai repülés területén történő fejlesztéseket.

„Azt hiszem fontos felismerés, hogy Oroszország védelmi ipara figyelemmel kíséri a katonai tudomány és a fegyverek technológiájának kulcsfontosságú trendjeit” – mondta Kofman.

„Bár lehet, hogy hiányznak a finanszírozás és a védelmi-ipar működésének a feltételei, de figyelik, hogy milyen további képességek jelenhetnek meg a jövő harcterén és igyekeznek lépést tartani.”

Mint ahogy az Egyesült Államokban ez történik, a védelmi vállalatoknak Oroszországban is a kormánynál kell lobbizniuk, hogy biztosítsanak maguknak egy szeletet a „tortából”.

„Nem világos, hogy mennyi finanszírozás áll majd rendelkezésre a 2018-2025-ös állami fegyverzetfejlesztési program számára, hogy támogatni tudjon számos projektet, de a Radio-Electronic Technologies Group kétségtelenül reméli, hogy biztosítani tud több támogatást is ezen projektek számára. Ezért reklámozza a jövőbeli rendszerek kutatási programjait, amelyeket Oroszország a fejlődésből valószínűleg teljesen kizárna – mondta Kofman.

Végső soron nem világos, hogy a Radio-Electronic Technologies Group víziója a hatodik generációs vadászgépről és annak bonyolult elektronikai rendszereiről valósággá válik-e, de figyelemre méltó, hogy Oroszország ipara igyekszik feltárni a lehetőségeket.

Írta: Dobos Endre

Forrás: Tha National Interest

Friss írások

Milyen képességekkel rendelkezzen egy 5. generációs vadászgép pilótája?

Mennyire számítanak a vadászgép kabinjában ülő pilóta egyéni képességei egy légiharcban? A korábbi háborúk során amikor a gépágyú volt az alapvető támadó eszköz folyamatosan fejlődött...

Végrehajtotta első felszállását az első új építésű F-16Viper Block 70/72

Befejezte első tesztrepülését az első új építésű F-16 Viper, a fejlett Block 70-es konfiguráció. Ez az új mérföldkő különösen jelentős, mert a Lockheed Martin...

Elektro-optikai érzékelőkkel látták el a következő generációs török vadászgépet

A Turkish Aerospace Industries (TUSAS) arról számolt be, hogy a török TF-X következő generációs vadászgép első prototípusának építése folyamatosan halad. Ez állítólag magában foglalja...

Szükség van-e a látótávolságon belüli légiharcra?

A több országban fejlesztés alatt álló következő generációs vadászgéppel szembeni elvárás, hogy legyen lopakodó, kellő mennyiségű üzemanyagot és minél több rakétát tároljon a belső...

A kínai-pakisztáni fejlesztésű JF-17C/JF-17 Block III-as a fejlődő országok hatékony többcélú vadászgépe

Felkerült egy fénykép a közösségi médiába egy JF-17C (vagy Block III) vadászgép kabinjában ülő pilótáról, aki kijelzővel épített sisakot (HMD) viselt. Ugyanakkor a továbbfejlesztett...