Kezdőlap A katonai repülés jelene Milyen hordozófedélzeti vadászgépet vásárol India?

Milyen hordozófedélzeti vadászgépet vásárol India?

Kategória

Az indiai haditengerészet felmérést készít és értkeli, hogy az amerikai F/A-18-as, vagy a francia gyártmányú Rafale M haditengerészeti vadászgép elégíti-e ki jobban a haderőnem jelenlegi és jövőbeni igényeit. India már bejelentette szándékát, hogy a meglévő haditengerészeti vadászflottáját korszerűsíti, amely magában foglalja az orosz gyártású MiG-29K gépeket is. India készen áll a típusváltásra, de a döntés még hátra van. Ha India el akarja kerülni sokféle típus üzemben tartását, ami igaz rémálom, akkor a Rafale M a jó döntés. Figyelembe véve, hogy India most vásárolt 9,4 milliárd dollárért Rafale harci gépeket a légierő számára, logikus lenne, ha a hordozó fedélzeti változat is hasonló típus lenne.

A Rafale M vadászgép Kép: Stephane de Sakutin, Pool Photo via AP

Ahogy az indiai-amerikai kapcsolatok minden idők legmagasabb szintjét érték most el, úgy tűnik, hogy az Indiai Haditengerészet hamarosan F/A-18-as vadászgépekkel fog repülni. A közelmúltbeli amerikai-indiai miniszteri találkozó és megbeszélés során az Egyesült Államok aláírta a Basic Exchange and Agreement (BECA) megállapodást. Az amerikai tisztviselők felajánlották, hogy eladják Indiának a Boeing F/A-18-as vadászgépek Block III-as fejlett változatát a pilóta nélküli Sea Guardian gépekkel együtt.

Az Egyesült Államok és India kapcsolatai folyamatosan javulnak, mivel Washington és Újdelhi azonos módon értékeli Peking asszertív magatartását. Ennek fényében India valószínűleg újragondolja az F/A-18-as beszerzésével kapcsolatos aggodalmait, hogy nehézségekkel szembesülhet, ha az Egyesült Államok valaha is szankciókat alkalmazna – jelentette az Eurasian Times két indiában dolgozó politikai elemző tanulmányára hivatkozva. E jelentésből kiderült, hogy az indiai légierő éppen ezért ellenezte az F/A-18-as vadászgép beszerzését. Ezzel a vélekedéssel az indiai haditengerészet elképzelése pontosan szembe megy, mivel nekik egyértelműen tetszik a típus, és azok az új képességek amit az amerikai vadászrepülőgép legújabb Blokk III-as változata kínál.

Az F/A-18-asok kielégítenék Indiának azt az igényét, hogy legyen olyan vadászgép, amely repülőgép-hordozóról bevethető – jelentette a Naval-Technology.

Annak a lehetősége, hogy az F/A-18-as szolgálatba álljon az indiai haditengerészet hordozóján egy ideje már a levegőben volt. Az elmúlt nyáron a Boeing földi síugrósáncot épített a Maryland-i Patuxent River Naval Air Station légi támaszponton, hogy kipróbálja és bemutassa az F/A-18E/F Super Hornet képességeit egy repülőgéphordozó méretű felszállópályán, mint amilyet jelenleg az indiai haditengerészet alkalmaz.

Az F-18-as síugrósánc felszállása Kép: The War Zone

Az indiai haditengerészet már üzemeltet egy ilyen hordozót, az INS Vikramadityt, amelyet – módosított Kijev osztályú – eredetileg Baku néven építettek, és a szovjet haditengerészetnél állt szolgálatban, mielőtt leszerelték és 2004-ben Indiának eladták. A felújított hordozó 2013-ban állt szolgálatba az Indiai haditengerészet állományában, és jelenleg a haditengerészet zászlóshajójaként szolgál. Ezen kívül India jelenleg építi első hazai hordozóját, az INS Vikrant-ot, amely várhatóan 2023-ban áll szolgálatba.

Az INS Vikramadity helikopterekkel és vadászgépekkel a fedélzetén Kép: The War Zone

India kifejezte érdeklődését mintegy 57 haditengerészeti vadászrepülőgép beszerzésére. Boeing az F/A-18-as képességeit dicsérte, amikor megküldte ajánlatát az indiai haditengerészet megkeresésére a többcélú hordozófedélzeti vadászgép program keretében. Válaszában az amerikai hadiipari vállalkozó megjegyezte, hogy ez a vadászgép napjaink egyik leghalálosabb, legfejlettebb, harcban bizonyított, többcélú vadászgépe.

A Boeing Defence India (BDI) által készített szakmai bemutató kiemelte azt a tényt, hogy a Blokk III-as változat gyakorlatilag a taktikai küldetések minden spektrumában képes a feladatát teljesíteni, ideértve a légi fölény kivívását, a nappali/éjszakai csapást precíziós irányított fegyverekkel, vadászkíséret, szoros légi támogatás, az ellenséges légvédelem elnyomása, tengeri csapásmérés, felderítés, előretolt légi irányítás és légi utántöltési feladatok végrehajtását.

Szerző: Dobos Endre

Friss írások

Melyik vadászgép volt jobb, a MiG-21, vagy az F-104?

1971-ben vívták az első szuperszonikus légiharcot az indiai szubkontinens felett. Az Indiai Légierő (IAF) MiG-21FL-vadászgépei szálltak szembe a Pakisztáni Légierő (PAF) F-104A Starfighter vadászgépeivel....

Befejeződött az FCAS hatodik generációs vadászgép hajtóművének első tesztje

A Francia Fegyverzeti Főigazgatóság (DGA) befejezte a Future Combat Air System (FCAS) harci gép hajtóművének  első tesztjét. A DGA 2021. január 10-én jelentette be, hogy...

Oroszország az Egyesült Arab Emírségekkel közösen kívánja gyártani a Szu-75-ös harci gépet

Oroszország az Egyesült Arab Emirátusokkal közösen kívánja gyártani új Szu-75 Checkmate lopakodó vadászrepülőgépét, ami újjáélesztheti Oroszország küszködő védelmi iparát, ugyanakkor csökkentheti az Egyesült Arab...

A Szu-34-es taktikai bombázó repülőgép

Az Orosz Légi és Kozmikus Erő Szuhoj Szu-34 Fullback csapásmérő repülőgépe egy igazi furcsaság a manapság gyártott katonai repülőgépek között, küldetési profilja...

Az F-22 Raptor végül megkaphatja az eredetileg ígért infravörös érzékelő rendszert

A ’90-es években bekövetkezett enyhülés nem tett jót a generációs ugrásra készülő új F-22-es vadászgépnek. Dick Cheney akkori védelmi miniszter az eredetileg...