Kezdőlap A katonai repülés jelene Kína új J/H-XX elfogó vadászgépe

Kína új J/H-XX elfogó vadászgépe

Kategória

Az Egyesült Államok Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete (NSTI)  minden évben közzéteszi egyes országok hadseregei képességeinek és a védelmi gazdaságnak az alapos értékelését. Az elemzés 2020-as kiadása 171 ország hadi potenciálját értékeli, amely most érdekes információkat biztosít a kínai katonai technológia állásáról.

Az NSTI elemzése a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légierejében rövidesen szolgálatba álló új, ötödik generációs lopakodó J/H-XX többcélú harci repülőgépéről ad olyan információt, amiről számos fórumon csak homályosan fogalmaznak az előadók. Tehát mit jelent ennek a kifinomult repülőgépnek a fejlesztése az ausztrál légi műveletek kockázata szempontjából a 2020-as években?

Az NSTI megjegyzi, hogy a J/H-XX többcélú harci repülőgép, – vagy a régi kifejezéssel élve vadászbombázó – képes lesz nagy hatótávolságú levegő-levegő rakéták célba juttatására. A kifejezés arra utal, hogy erről a platformról[1] indítható lesz a (203 mm átmérőjű) PL-15-ös látótávolságon túli levegő-levegő rakéta (BVRAAM), és egy még nagyobb hatótávolságú (250-300 mm átmérőjű) ramjet-hajtású hiperszonikus sebességű PL-21-es rakéta. A források szerint a 150 kilométeres hatótávolságú PL-15-ös már szolgálatban áll, míg a nagyobb hatótávolságú PL-21-es még fejlesztés alatt áll, de ennek a rakétának a hatótávolsága elérheti a 400 kilométert is.

PL-10-es és PL-15-ös rakéta a J-10-es vadászgépre függesztve

Ezeknek a J/H-XX-ből vagy a már szolgálatban álló Chengdu J-20-ból indítandó rakétáknak azt a feladatot szánták a tervezői, hogy nagy távolságból indítva olyan létfontosságú platformokat semmisítsenek meg, mint a korai előre jelző repülőgépek, a légi utántöltő repülőgépek, vagy a légi harcálláspontok. Például, ha egy hordozóról felszálló harccsoportot támadnak meg egy területvédelmi művelet részeként, kulcsfontosságú feladat az E-2C Hawkeye korai figyelmeztető repülőgép elpusztítása. Ez arra kényszerítené a támadó harccsoportot, hogy egy hajófedélzeti radar biztosítsa számára a légtér adatokat, lehetővé téve ezzel nagy hatótávolságú hajók elleni rakéták könnyebb célba juttatását.

Ausztrália nem rendelkezik nagy hatótávolságú csapásmérő képességgel, így harctevékenységének a sikere attól függ, hogy a vitatott légtérben vannak-e támogató légi utántöltő, és légtérellenőrző repülőgépek, vagy egy az akcióhoz közelebb lévő nemzet biztosít-e számára támogatást. E lehetőségek egyike sem garantált egy olyan ellenféllel való jövőbeli konfliktusban, mint Kína. Ha a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légiereje egy konfliktus kezdetekor lelőné a RAAF E-7A Wedgetail és KC-30 tankergépét, akkor Ausztrália csapásmérő képességei megszűnnének.

A H-20-as bombázó repülőgép

A J/H-XX jelenléte aggodalommal töltheti el a RAAF stratégiai tervezőit. A The Diplomat 2018. évi jelentése mutatta be mind a H-20-ast, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légiereje fejlesztésének új stratégiai bombázóját, valamint az új J/H-XX többcélú harci repülőgépét. Megjegyezte, hogy az első információk a J/H-XX harci gép létezéséről 2013-ban váltak ismertté modell formában. Feltételezések szerint a gép legfeljebb 2000 kilométeres hatósugárral rendelkezik, és képes BVRAAM[2] rakétákat szállítani az oldalsó fegyvertárolóiban. A gép nagy valószínűséggel rendelkezik lopakodó képességgel és formájában a USA YF-23-as „Fekete Özvegy” vadászgépére emlékeztet.

A felső képen az YF-23 Black Widow, az alsó képen a J/H-XX többcélú harci repülőgép rajza

A The Diplomat a következők alapján értékelte a gépet:

Egy ilyen repülőgép bizonyára rendelkezik mindazon képességekkel – a lopakodás, a sebesség és az elektronikai hadviselés – amelyek lehetővé teszik, hogy erősen ellenőrzött és védett légtérbe behatolhasson, és nagy értékű célokat támadhasson meg. A potenciális célok tartalmazhatnak bármit, a komplett csapásmérő csoportoktól a jól védett légbázisokig és radarállomásokig. A repülőgép nagy belső teherbírása és az oldalsó BVRAAM tároló öblök utalhatnak egy másodlagos nagy hatótávolságú-elfogó szerepkörre is.

A cikk feltételezte, hogy a J/H-XX-nek a jelzett szerepe feltételezi a PL-15-ös vagy akár PL-21-es BVRAAM rakétáknak a fedélzeti elektronikus rendszerrel való együttműködését és harci alkalmazását.

Az Egyesült Államok Védelmi Hírszerző Ügynöksége által összeállított 2019 China Military Power jelentése arra utalt, hogy a J/H-XX többcélú harci gép fejlesztés alatt áll, és most a

2020-as NSTI -jelentés ezt megerősíti.

A Egyesült Államok Védelmi Hírszerző Ügynöksége jelentése megállapította, hogy:

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg új, közepes és hosszú távú lopakodó csapásmérő gépeket fejleszt regionális és globális célok megsemmisítésére, amelyek valószínűleg legkorábban 2025-ben érik el a tervezett harcászati képességeiket. Ezek a gépek további képességekkel fognak rendelkezni a teljes spektrumú szoftver frissítéseikkel és sok ötödik generációs technológiát alkalmaznak majd a végleges kialakításukban.

A jelentés megjegyezte, hogy a „vadászbombázónak” minősített többcélú harci gép fejlett elektronikusan szkennelő radart, nagy hatótávolságú levegő-levegő rakétákat és precíziós irányítású bombákat lesz képes hordozni.

Az elemzés arra enged következtetni, hogy Kína felismerte a nagy hatótávolságú légierő értékét nemcsak csapásmérő, hanem védelmi, légi ellentevékenység alkalmazása terén is. Az általuk alkalmazott gyakorlat visszatérést jelent az elfogókoncepcióhoz, amely az 1980-as években eltűnt, amelynek a RAF Tornado F-3 ADV volt az utolsó képviselője a nyugati légierőben. A szovjet éra légiereje a MiG-25 Foxbat elfogókat alkalmazta, majd pedig Oroszország a MiG-31 Foxhoundot ugyancsak erre a feladatkörre. Tehát érdekes, hogy Kína olyan légi járművet fejleszt, amely többcélú platform lehet, amely visszahozza a nagy hatótávolságú elfogó harci gépet mind támadó, mind védelmi feladatkörrel.

Ha a J/H-XX ennek az évtizednek a vége felé szolgálatba áll, akkor a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légiereje számára lehetővé válik, hogy akár támadó tevékenységet hajtson végre közvetlenül Ausztrália légi megközelítési  útvonalain a Darwintól északra lévő légterekben. A Dél-Kínai-tenger vitatott területein kínai katonai bázisokról felszálló PL-21-es BVRAAM rakétákkal felszerelt J/H-XX harci gépek kockázatot jelenthetnek a RAAF repülőgépek számára a Molucca és a Banda tenger légterében. A Tindalból felszálló RAAF légi utántöltő, valamint a E-2C Hawkeye gépekre nézve ez azonnali veszélyt jelentene. A légi járőrözés fenntartása a létfontosságú harci képességek érdekében logisztikai rémálommá válna, tehát a biztonságosabb megoldás az lenne, ha egyszerűen nem repülnének. Ez a szituáció azonban, hogy az F-35 Lightning II, az F/A-18F Super Hornet és az EA-18G Growler harci gépek működését korlátoznák elképzelhetetlen.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légiereje stratégiai repülőgépei által jelentett potenciális fenyegetés ellensúlyozásához, beleértve a hosszú távú támadó és elfogóként működő J/H-XX gépek által okozott kihívást, az Ausztrál Légierőnek hasonló kategóriájú repülőgépre lenne szüksége. Ez a kategória, ami betölthetné a keletkezett űrt a taktikai vadászgépek és a stratégiai bombázók között azonban jelenleg hiányzik a nyugati légierő fegyvertárából.

Írta: Dobos Endre


[1] Platform: ebben a szövegkörnyezetben repülőgép, amely különböző eszközök célba juttatására alkalmas

[2] BVRAAM: Beyond Visual Range Air-to-Air Missile – látóhatáron túli hatótávolságú légiharc rakéta

Friss írások

Drónok szerepe a légi harctevékenységben

Az amerikai légierő a Next Generation Air Dominance (NGAD) programja részeként építi a hatodik generációs vadászgépet. Frank Kendall légierő miniszter szerint az új vadászgép...

A TEMPEST Nagy Britannia, Svédország és Olaszország hatodik generációs vadászgépe

A Tempest program részletei A repülőgépet a Team Tempest fejleszti, amelyet a BAE Systems, a brit székhelyű repülőgépipari vállalat vezet. A csapat ipari partnerekből is...

A General Electric sikeresen lezárta az F-35-ös és a hatodik generációs vadászgép hajtóművének tesztprogramját

Az amerikai légierő és a GE sikeresen befejezte a cég második XA100-as adaptív ciklusú hajtóművének tesztelését az Arnold Engineering Development Complex-ben (AEDC). Az AEDC-nél végzett...

Az F-35-ös vadászgép képességei és alkalmazása

A Lockheed Martin az 1970-es években kifejlesztett egy tervezési technikákat a radar keresztmetszet (RCS) csökkentésére és radar elnyelő anyagok kutatására a katonai repülőgépek számára. Azóta...

Oroszország Szu-35-ösöket adna el az Iráni Légierő számára

Számos jelentés utal arra, hogy Irán készen állhat arra, hogy radikálisan átalakítsa öregedő vadászgép flottáját a többcélú Szu-35 Flanker-E repülőgépek Oroszországból való beszerzésével. Ha...