Kezdőlap A katonai repülés jelene F-21-es vadászgép India számára

F-21-es vadászgép India számára

Kategória

A Lockheed Martin a februári Aero India kiállításon bemutatta az India számára fejlesztett F-21-es többfunkciós vadászgépet, amelyet az ajánlatuk szerint helyben állítanának elő.

Az F-16-os vadászgép továbbfejlesztéséből született F-21-es többfunkciós vadászgép jelentősen növelheti India védelmi képességeit, jelentette ki az amerikai óriás Lockheed Martin képviselője

A marylandi székhelyű vállalat, amely korábban F-16-os vadászgépeit kínálta Indiának, kijelentette, hogy az F-21-est az IAF egyedülálló követelményei szerint fejlesztették, és szolgálatba állításával integrálja Indiát a világ legnagyobb harci repülőgép kiszolgáló hálózatába.

Az ajánlat elfogadása esetén a Lockheed Martin, és Tata Advanced Systems közösen állítanák elő az F-21-es vadászgépet Indiában.

Vivek Lall, a Lockheed Martin stratégiai és az üzleti fejlesztésért felelős alelnöke azt mondta: „Noha nem helyénvaló, hogy részletesen összehasonlítsuk a konkrét képességeket más gépekkel, az F-21-es jelentős hatást fog gyakorolni az indiai légierőre”.

“Az F-21-es teljesíti az India által előírt összes teljesítmény, képesség és élenjáró technológiai követelményt, ugyanazokat a követelményeket, mint amivel a 4+ generációs versenytársak rendelkeznek.”

„Az F-21-es vadászrepülőgép az F-16-os újragondolt, modernizált megvalósítása” mondta Lall, majd hozzátette: „bár a repülőgép szerkezetei ismerősnek tűnhetnek, de a különbségek világossá válnak, amikor az F-21-es egyedi képességeit vizsgáljuk”.

Ez magában foglalja a fejlett APG-83-as aktív, elektronikus működésű (AESA) radart, amelynek felderítési tartománya közel kétszerese a korábbi mechanikus működésű radarnak, mely nagyobb pontossággal, több célpont követésére, és rakétával való elfogására képes.

Fejlett elektronikai hadviselésre (EW) felkészített rendszerrel rendelkezik, amelyet egyedülállóan India számára fejlesztettek ki, és amely fokozott túlélési lehetőséget biztosít mind a föld felől, mind pedig a levegőből érkező fenyegetések ellen. Nagy hatótávolságú passzív infravörös kereső, és követő (IRST) rendszere, lehetővé teszi a pilóták számára, hogy felderítsék a légi célokat anélkül, hogy saját magukat láthatóvá tennék. A háromféle rakéta indítását biztosító indító/függesztő rendszer (Triple Missile Launcher Adapters), lehetővé teszi az F-21-es számára, hogy 40 százalékkal több levegő-levegő rakétát szállítson.

„Az F-21-es ajánlatunk egyedülálló abban a tekintetben, hogy az F-21-es gyártósort Indiában építenénk fel, és így az indiai ipar és fenntartási rendszer is integrálódna a globális F-16-os hálózatba” mondta Lall. Az F-21-es ajánlat jelképezi a Lockheed Martin elkötelezettségét India iránt: egy modern, élvonalbeli vadászgép szállítására az indiai légierő számára, amely páratlan ipari partnerségi lehetőségeket is biztosít.

Az F-21-es vadászgép Kép: Lockheed Martin
Írta: Dobos Endre
Forrás: Airforce Technology

Friss írások

Melyik vadászgép volt jobb, a MiG-21, vagy az F-104?

1971-ben vívták az első szuperszonikus légiharcot az indiai szubkontinens felett. Az Indiai Légierő (IAF) MiG-21FL-vadászgépei szálltak szembe a Pakisztáni Légierő (PAF) F-104A Starfighter vadászgépeivel....

Befejeződött az FCAS hatodik generációs vadászgép hajtóművének első tesztje

A Francia Fegyverzeti Főigazgatóság (DGA) befejezte a Future Combat Air System (FCAS) harci gép hajtóművének  első tesztjét. A DGA 2021. január 10-én jelentette be, hogy...

Oroszország az Egyesült Arab Emírségekkel közösen kívánja gyártani a Szu-75-ös harci gépet

Oroszország az Egyesült Arab Emirátusokkal közösen kívánja gyártani új Szu-75 Checkmate lopakodó vadászrepülőgépét, ami újjáélesztheti Oroszország küszködő védelmi iparát, ugyanakkor csökkentheti az Egyesült Arab...

A Szu-34-es taktikai bombázó repülőgép

Az Orosz Légi és Kozmikus Erő Szuhoj Szu-34 Fullback csapásmérő repülőgépe egy igazi furcsaság a manapság gyártott katonai repülőgépek között, küldetési profilja...

Az F-22 Raptor végül megkaphatja az eredetileg ígért infravörös érzékelő rendszert

A ’90-es években bekövetkezett enyhülés nem tett jót a generációs ugrásra készülő új F-22-es vadászgépnek. Dick Cheney akkori védelmi miniszter az eredetileg...