Kezdőlap A katonai repülés jelene F-21-es vadászgép India számára

F-21-es vadászgép India számára

Kategória

A Lockheed Martin a februári Aero India kiállításon bemutatta az India számára fejlesztett F-21-es többfunkciós vadászgépet, amelyet az ajánlatuk szerint helyben állítanának elő.

Az F-16-os vadászgép továbbfejlesztéséből született F-21-es többfunkciós vadászgép jelentősen növelheti India védelmi képességeit, jelentette ki az amerikai óriás Lockheed Martin képviselője

A marylandi székhelyű vállalat, amely korábban F-16-os vadászgépeit kínálta Indiának, kijelentette, hogy az F-21-est az IAF egyedülálló követelményei szerint fejlesztették, és szolgálatba állításával integrálja Indiát a világ legnagyobb harci repülőgép kiszolgáló hálózatába.

Az ajánlat elfogadása esetén a Lockheed Martin, és Tata Advanced Systems közösen állítanák elő az F-21-es vadászgépet Indiában.

Vivek Lall, a Lockheed Martin stratégiai és az üzleti fejlesztésért felelős alelnöke azt mondta: „Noha nem helyénvaló, hogy részletesen összehasonlítsuk a konkrét képességeket más gépekkel, az F-21-es jelentős hatást fog gyakorolni az indiai légierőre”.

“Az F-21-es teljesíti az India által előírt összes teljesítmény, képesség és élenjáró technológiai követelményt, ugyanazokat a követelményeket, mint amivel a 4+ generációs versenytársak rendelkeznek.”

„Az F-21-es vadászrepülőgép az F-16-os újragondolt, modernizált megvalósítása” mondta Lall, majd hozzátette: „bár a repülőgép szerkezetei ismerősnek tűnhetnek, de a különbségek világossá válnak, amikor az F-21-es egyedi képességeit vizsgáljuk”.

Ez magában foglalja a fejlett APG-83-as aktív, elektronikus működésű (AESA) radart, amelynek felderítési tartománya közel kétszerese a korábbi mechanikus működésű radarnak, mely nagyobb pontossággal, több célpont követésére, és rakétával való elfogására képes.

Fejlett elektronikai hadviselésre (EW) felkészített rendszerrel rendelkezik, amelyet egyedülállóan India számára fejlesztettek ki, és amely fokozott túlélési lehetőséget biztosít mind a föld felől, mind pedig a levegőből érkező fenyegetések ellen. Nagy hatótávolságú passzív infravörös kereső, és követő (IRST) rendszere, lehetővé teszi a pilóták számára, hogy felderítsék a légi célokat anélkül, hogy saját magukat láthatóvá tennék. A háromféle rakéta indítását biztosító indító/függesztő rendszer (Triple Missile Launcher Adapters), lehetővé teszi az F-21-es számára, hogy 40 százalékkal több levegő-levegő rakétát szállítson.

„Az F-21-es ajánlatunk egyedülálló abban a tekintetben, hogy az F-21-es gyártósort Indiában építenénk fel, és így az indiai ipar és fenntartási rendszer is integrálódna a globális F-16-os hálózatba” mondta Lall. Az F-21-es ajánlat jelképezi a Lockheed Martin elkötelezettségét India iránt: egy modern, élvonalbeli vadászgép szállítására az indiai légierő számára, amely páratlan ipari partnerségi lehetőségeket is biztosít.

Az F-21-es vadászgép Kép: Lockheed Martin
Írta: Dobos Endre
Forrás: Airforce Technology

Friss írások

Milyen érzékelő van az Egyesült Arab Emírségek F-16E/F Block 60 Desert Falcon vadászgépének az orrán?

Úgy tűnik, hogy a repülőgépek egy-egy szerkezete különleges érdeklődést vált ki. Jelen esetben egy bizonyos gömb váltott ki nagy érdeklődést, amelyet a...

Ötvenegy éve történt: hogyan lőttek le izraeli pilóták 5 szovjet MiG vadászgépet 3 perc alatt

1970. július 30-án öt szovjet MiG-21-es vadászgépet lőttek le az izraeli légierő pilótái, mindösszesen három perc alatt. Ha visszatekintünk...

Oroszország új vadászgépe a Szu-75 Checkmate nagy ígéret. Valóban képes lesz elérni a kitűzött célokat?

Múlt hét kedden a Объединённая Авиастроительная Корпорация (OAK) és a Szuhoj Repülőgyár a Moszkvai Repülési és Űrkiállítás (MAKS) nyitónapján bemutatta az új...

A Rafale vadászgép Spectra védelmi elektronikai berendezése blokkolta a Szu-35-ös radarját

Az Egyiptomi Légierő teljes állományára nagy hatást gyakorolt a legutóbbi BVR gyakorló elfogás lefolyása és eredménye, melyben a Szu-35-ös orosz vadászgép játszotta...

Checkmate az új orosz egy hajtóműves ötödik generációs vadászgép

Oroszország ma bemutatta új, könnyű/közepes vadászgépét, amelyre egy csillogó médiahadjárat hívta fel egy nappal korábban az érdeklődők figyelmét. Tegnap először volt látható...