Kezdőlap A katonai repülés jelene F-21-es vadászgép India számára

F-21-es vadászgép India számára

Kategória

A Lockheed Martin a februári Aero India kiállításon bemutatta az India számára fejlesztett F-21-es többfunkciós vadászgépet, amelyet az ajánlatuk szerint helyben állítanának elő.

Az F-16-os vadászgép továbbfejlesztéséből született F-21-es többfunkciós vadászgép jelentősen növelheti India védelmi képességeit, jelentette ki az amerikai óriás Lockheed Martin képviselője

A marylandi székhelyű vállalat, amely korábban F-16-os vadászgépeit kínálta Indiának, kijelentette, hogy az F-21-est az IAF egyedülálló követelményei szerint fejlesztették, és szolgálatba állításával integrálja Indiát a világ legnagyobb harci repülőgép kiszolgáló hálózatába.

Az ajánlat elfogadása esetén a Lockheed Martin, és Tata Advanced Systems közösen állítanák elő az F-21-es vadászgépet Indiában.

Vivek Lall, a Lockheed Martin stratégiai és az üzleti fejlesztésért felelős alelnöke azt mondta: „Noha nem helyénvaló, hogy részletesen összehasonlítsuk a konkrét képességeket más gépekkel, az F-21-es jelentős hatást fog gyakorolni az indiai légierőre”.

“Az F-21-es teljesíti az India által előírt összes teljesítmény, képesség és élenjáró technológiai követelményt, ugyanazokat a követelményeket, mint amivel a 4+ generációs versenytársak rendelkeznek.”

„Az F-21-es vadászrepülőgép az F-16-os újragondolt, modernizált megvalósítása” mondta Lall, majd hozzátette: „bár a repülőgép szerkezetei ismerősnek tűnhetnek, de a különbségek világossá válnak, amikor az F-21-es egyedi képességeit vizsgáljuk”.

Ez magában foglalja a fejlett APG-83-as aktív, elektronikus működésű (AESA) radart, amelynek felderítési tartománya közel kétszerese a korábbi mechanikus működésű radarnak, mely nagyobb pontossággal, több célpont követésére, és rakétával való elfogására képes.

Fejlett elektronikai hadviselésre (EW) felkészített rendszerrel rendelkezik, amelyet egyedülállóan India számára fejlesztettek ki, és amely fokozott túlélési lehetőséget biztosít mind a föld felől, mind pedig a levegőből érkező fenyegetések ellen. Nagy hatótávolságú passzív infravörös kereső, és követő (IRST) rendszere, lehetővé teszi a pilóták számára, hogy felderítsék a légi célokat anélkül, hogy saját magukat láthatóvá tennék. A háromféle rakéta indítását biztosító indító/függesztő rendszer (Triple Missile Launcher Adapters), lehetővé teszi az F-21-es számára, hogy 40 százalékkal több levegő-levegő rakétát szállítson.

„Az F-21-es ajánlatunk egyedülálló abban a tekintetben, hogy az F-21-es gyártósort Indiában építenénk fel, és így az indiai ipar és fenntartási rendszer is integrálódna a globális F-16-os hálózatba” mondta Lall. Az F-21-es ajánlat jelképezi a Lockheed Martin elkötelezettségét India iránt: egy modern, élvonalbeli vadászgép szállítására az indiai légierő számára, amely páratlan ipari partnerségi lehetőségeket is biztosít.

Az F-21-es vadászgép Kép: Lockheed Martin
Írta: Dobos Endre
Forrás: Airforce Technology

Friss írások

Legion infravörös felderítő és követő optikai rendszer saját adatkapcsolattal

Az amerikai légierő és a Lockheed Martin a közelmúltbeli alaszkai Northern Edge hadgyakorlat alkalmával kipróbálta az infravörös kereső és követő (IRST) és...

Ismerje meg Dél-Korea új KF-21 Boramae/Hawk saját fejlesztésű vadászgépét

Dél-Korea elkészítette saját következő generációs vadászgépének prototípusát, amelyet korábban KF-X-nek neveztek, majd hivatalosan KF-21 Boramae néven vált ismertté, ami koreai nyelven sólymot...

Az F-15EX új, nagy méretű és hatótávolságú levegő-levegő rakétát tesztelt

Az Egyesült Államok légiereje célzott arra, hogy egy új, nagyon nagy hatótávolságú levegő-levegő rakéta fejlesztésén dolgozik, amelynek hordozójaként az F-15EX Eagle II-t...

A modernizált erőteljes orosz Mi-28NM helikopter

A Mi-28-as, a vaskosabb hidegháborús Mi-24 Hind utódja és az amarikai Apache orosz megfelelője, az 1980-as évek elején készült, de most huszonegyedik...

Hogy biztosítja az amerikai légierő a harci gépeinek egymás közti kommunikációját?

A jövőbeni harctevékenységre az erős hálózatközpontú berendezkedés lesz jellemző. Az azonos oldalon harcoló vízfelszíni, szárazföldi és légi tevékenységet folytató egységek információt adnak...