Kezdőlap A katonai repülés jelene Checkmate az új orosz egy hajtóműves ötödik generációs vadászgép

Checkmate az új orosz egy hajtóműves ötödik generációs vadászgép

Kategória

Oroszország ma bemutatta új, könnyű/közepes vadászgépét, amelyre egy csillogó médiahadjárat hívta fel egy nappal korábban az érdeklődők figyelmét. Tegnap először volt látható az új egyhajtóműves lopakodó vadászgépük formája, pontosabban, amit a takaró ponyva látni engedett a hivatalos bemutató előtt.

A mai napon egy drámai bemutató ünnepség keretében Moszkva mellett az orosz MAKS airshow-n, bemutatták az egyhajtóművel lopakodó vadászgépet, amely számos dolgot megerősít ezzel az új dizájnnal kapcsolatban, és talán néhány új részletre is fény derül. Először is világossá vált, hogy a repülőgép szívócsatornája egyetlen törzs alatt szögletes kontúrral bíró légbeömlővel rendelkezik. Bár nem lehet biztosan kijelenteni, de nagyon úgy néz ki, mint egy Diverterless Supersonic Inlet (DSI). Ez a konfiguráció elősegíti a hajtómű levegőellátását széles üzemi viszonyok között, bonyolult mechanikus szabályozó rendszerek nélkül, ugyanakkor eltakarja a kompresszor első fokozat lapátjait a radarhullámoktól.

A Checkmate elölnézetben Kép:Ivan Novikov Dvinsky

Látható, hogy a repülőgépnek a Szu-57 Felon nehéz vadászgéphez hasonlóan hátrafelé nyíló kabinteteje van. Feltételezhető, hogy az egyhajtóműves vadászgép számos technológiát és alrendszert vett át a Szu-57-től. A fő infravörös kereső és követő rendszer (IRST) optikai burkolata a kabintető előtt helyezkedik el, hasonlóan Oroszország összes modern vadászgépéhez.

A repülőgépnek a hagyományos függőleges és vízszintes vezérsík elrendezés helyett kombinált döntött függőleges-vízszintes vezérsík funkciót betöltő kormányfelületei vannak. Ez a konfiguráció nagy manőverező képességet biztosít, ugyanakkor csökkenti a radarjel reflexiót és a hajtómű szórt infravörös kontrasztját. Számos vadászgép-koncepció igyekezett kihasználni ezt a konfigurációt, így az Egyesült Államok által az 1990-es években elindított Joint Advanced Strike Technology (JAST) terve, amely a Joint Strike Fighterhez vezettek. Az YF-23-as vadászgép farokfelülete hasonló koncepció szerint épült.

Kép:aviacionline

A repülőgép törzs orr-rész oldalvonala körbefut és összesimul a szárny belépőélének meghosszabbításával. Hasonlóan más korszerű vadászgépekhez, a belépőél előrenyúló része, a LERX-nek nevezett aerodinamikai felület kis sebességű, nagy állásszögű repülés során segíti a gép kormányozhatóságát és csökkenti az átesés esélyét. A hajtómű két oldalán egy-egy hossztartó fut végig, amelyre a farokfelületek épültek. A szárny alaprajzi alakja egy módosított delta kialakítás, csapott szárny törővégekkel.

Checkmate a kiállításon Kép:Reuters

A Checkmate[1] festés mintázata és felhasznált színezése leginkább a Szu-57-esnél megismert színkombinációra hasonlít, ami nem meglepő. A gép oldalszáma Kék 75-ös (talán Szu-75-re utal?) és vörös csillagot visel a farokfelületein.

Egy hosszúkás, viszonylag keskeny, fegyvertér látható a futómű előtt. A rendelkezésre álló fényképekből, nehéz következtetést levonni, de úgy tűnik, hogy ez a legalkalmasabb hely egyetlen rövid hatótávolságú levegő-levegő rakéta számára. Ez hasonló tervezési filozófia eredmény is lehet, mint a Szu-57-esnél, amely kagylószerű öblöket képezett egy rövid hatótávolságú levegő-levegő rakéta számára mindkét oldalon.

Figyelembe véve a törzsrész középső vastagabb méreteit, a Checkmate-nek ott van a több rakétát befogadó fő rakétatároló rekesze, továbbá itt fut végig az S-alakú szívócsatorna, amelyen keresztül a levegő áramlik a beömlőnyílástól a hajtóműhöz.

A gép orrkúp szöge a fénykép készítőjének irányából nagyon szűknek tűnik, ami korlátozná az AESA radar méretét legalábbis a függőleges síkban, bár vízszintesen kiegyenlítheti e terület egy részét.

Oldalnézetből nézve a gépet úgy tűnik, hogy a repülőgépen elegendő helyet biztosítottak a belső tartályokban elhelyezhető üzemanyag számára. Előző nap Juri Sljusar, a United Aircraft Corporation gyártási elnöke, megadta a gép műszaki adatait. Sljusar elmondta Putyin elnöknek, hogy a Checkmate maximális sebessége 1,8 és 2 Mach között van, hatótávolsága körülbelül 3000 kilométer és 7400 kilogramm tömegű fegyver szállítására képes. 

Sljusar elmondása szerint a lehetséges rendelési portfólió mintegy 300 repülőgépet tartalmaz, ami nagyjából azt jelenti, hogy az oroszok komolyan számítanak a Checkmate piaci sikereire és jelentős külföldi eladásokra. A rövid promóciós videóban az Egyesült Arab Emirátusok, India, Vietnam és Argentína pilótái szerepeltek, mint a gép jövőbeli alkalmazói.

A Kék 75-ös Checkmate Kép:flugrevue.com

A kiállított gép valószínűleg csak makett, a valódi vadászgép megjelenésére még hosszú ideig kell várnunk. Tervek szerint a gép első felszállása 2023-ban, az első gyártási „egység” elkészülte pedig 2026-ban várható adta hírül az Interfax hírügynökség.

Érdemes megjegyezni, hogy a kiállított gép hátterében egy H-59MK hajóelleni rakétát is elhelyeztek a kiállítók. Ez a rakéta valószínűleg része lesz a géppel együtt exportálható fegyvereknek, amelyet a Checkmate alkalmazhat.

Végül, ami az alacsony észlelhetőséget illeti, vagy legalábbis azt, hogy mennyire optimalizálták a repülőgép kialakítását, koncepcióját tekintve várhatóan jobb lesz, mint a Szu-57-es lopakodási jellemzői.

A repülőgépet némileg optimalizálták a mellső légtérbeli radarjel reflexió csökkentésére, ahol ez a legkritikusabb. Nem valószínű, hogy ez közvetlenül az amerikai lopakodó formatervezési mintákkal próbálna versenyezni, nem ez a lényeg, hanem a csökkentett radarjel visszaverődés ott, ahol ez a legfontosabb.

Az üzemeltetők szempontjából a lopakodási képességek mellet olyan kérdések is érdekesek lesznek, mint a beszerzési és üzemeltetési költségek, a fenntarthatóság és a típus fejlesztésének finanszírozása, amelyek várhatóan jelentősek lesznek.

Amint az már ismert volt, ez a repülőgép valószínűleg exporttermék lesz, amit erős válasznak szánnak az orosz tervezők a Kínából, Dél-Koreából és Törökországból érkező könnyű és közepes súlyú vadászgép tervekre.

Szerző: Dobos Endre

Forrás: The National Interest, Forbes, The War Zone


[1] Checkmate: sakk és matt

Friss írások

A US Air Force közzé tette a következő generációs NGAD vadászgépre vonatkozó mennyiségi elképzeléseit

  Az Egyesült Államok Légi Hadviselési konferenciáján elhangzott, hogy a következő generációs NGAD vadászgépből mennyit kíván beszerezni a légierő.  Ez a mennyiség a NGAD pilóta...

Két ukrán pilóta az Egyesült Államokban képesség felmérésen vesz részt

Két kongresszusi és egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint jelenleg két ukrán pilóta tartózkodik az Egyesült Államokban annak meghatározására, hogy mennyi ideig tarthat a...

Kína 6. generációs vadászgép terve erős hasonlóságot mutat az amerikai NGAD vadászgéppel

Egy kínai kormányközeli újság közzétette a maga nemében első, vezérsíkok nélküli dizájnt a jelenleg fejlesztés alatt álló kínai 6. generációs vadászgépről, amely feltűnően hasonlít...

Lengyelország lehet az első európai vásárlója a dél-koreai KF-21-es Boramae vadászgépnek

A Dél-Korea és Lengyelország közötti növekvő védelmi együttműködés eredménye lehet, hogy Lengyelország a KF-21-es többcélú harci repülőgép első európai ügyfelévé válhat. Erre utalt a...

Az F-35 Block 4-es változat új elektronikai harc csomagot kap

Arra a kérdésre, hogy mit tesz az asztalra az F-35-nek a Block 4-es néven ismert hatalmas fejlesztési programja, Mark Kelly, az Air Combat Command...