Kezdőlap A katonai repülés jelene Az F-35 Block 4-es változat új képességei

Az F-35 Block 4-es változat új képességei

Kategória

Az F-35-ös vadászgép a legfejlettebb taktikai repülőgép, amely jelenleg gyártásban van. Észlelhetőségi szintje alacsony, lopakodó funkciói egy acél golflabdához hasonló méretű radarjelet adnak a gépről, a fedélzeti érzékelői pedig példátlan helyzetismeretet biztosítanak a pilótának.

A légiharctól, a precíziós bombázástól a rádióelektronikai zavaráson át, a hírszerzésig sokféle küldetésre tervezték. Így történt, hogy 16 ország jelezte a vásárlási szándékát és továbbiak követik majd.

Az F-35-nek azonban meg kell őriznie harcászati előnyét a potenciális ellenségeivel szemben egészen 2070-ig. Bármilyen fantáziadús volt az eredeti konfigurációja, a vadászgép technológiájának időszakos frissítésre lesz szüksége. A frissítésekre nem csak új küldetések végrehajtásához van szükség, hanem a meglévő küldetések végrehajtásához szükséges jobb technológia alkalmazására is.

A Közös Programiroda hozzákezdett a legambiciózusabb fejlesztés végrehajtásához a vadászgép két évtizeddel ezelőtti indulása óta: a Block 4-eshez.

A Block 4-es változat több mint 75 fejlesztést vezet be, amelyet a légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság különböző változataiban használni kíván majd. E frissítések többsége az elektronikai hardver és szoftver módosítását foglalja magában.

Új fedélzeti radar

Miután az F-35 Lightning II programmal kapcsolatos hírekben megjelent az interneten egy titokzatos radarmegjelölés, az internet olvasók gyorsan elkezdtek vitatkozni arról, hogy elírásról van-e szó, vagy teljesen új képességről. Az ötödik generációs lopakodó vadászgép valójában egy új radart kap, amelyet AN/APG-85 néven jelöltek meg.

Az AN/APG-85 radarról a Defense News tavaly áprilisban megjelent cikkében adtak hírt első alkalommal. Stephen Losey riporter megjegyezte, hogy az Egyesült Államok Légierejének 2023-as pénzügyi évre (FY2023) 921 millió dollárt biztosítottak, hogy további hét darab F-35A Block 4-es típust szerezzen be a továbbfejlesztett APG-85-ös radarral.

Az AN/APG-81 fedélzeti radar képességei Kép: Lockheed Martin

Az Egyesült Államok légiereje, haditengerészete és tengerészgyalogsága közös fejlesztési programjának az eredménye a fejlett radar az F-35 Lightning II számára, amely képes legyőzni a jelenlegi és a várható ellenség légi és felszíni fenyegetéseit. A továbbfejlesztett radar az F-35-ös repülőgép összes változatával kompatibilis lesz. Az AN/APG-85-ös fedélzeti radart jelenleg csak az F-35 A/B/C Block 4-es változatába építik be.

A programiroda információi szerint a korábbi sorozatú vadászgépek esetleges módosítási terveinek részletei jelenleg nem állnak rendelkezésre, vagyis jelenleg nem világos, hogy a Block 4-es változat előtti F-35-ösök módosítása az új radarral mikor történhet meg. További részleteket, például azt, hogy ki lesz a gyártója az AN/APG-85-ös radarnak, szintén nem hozták nyilvánosságra.

Az F-35-ös jelenlegi AN/APG-81-es fedélzeti radar-berendezésének a gyártására vonatkozó szerződést a Northrop Grumman 2001-ben nyerte el. Az AN/APG-81 egy szilárdtest alapú AESA radar, amely az F-22-es vadászgép AN/APG-77-es radarjának a távoli leszármazottja. A Northrop Grumman szerint „több mint 3000 darab AN/APG-81 AESA radar megrendelése várható az F-35-höz, amelynek a gyártása 2035 után is folytatódik, figyelembe véve a jelentős mennyiségű nemzetközi rendelést.

Az új AN/APG-85 radar fejlesztésén túl, mindhárom F-35 A/B/C változat hatalmas korszerűsítésen esik át a következő néhány évben. A Block 4-es frissítésként ismert fejlesztések egy része továbbra is minősített információ, de a fejlesztések magukban foglalják a repülőgép elektronikai hadviselési csomagját, a DAS és elektro-optikai célzó rendszerének (EOTS) jelentős frissítését, amely számos új fegyver alkalmazását teszi lehetővé. Ez csak néhány az ismert frissítések közül, de a repülőgép sárkányszerkezetének és a radarhullám elnyelő bevonatának a fejlesztése is elképzelhető.

Az F-35-ös processzorának, memóriaegységének és pilótafülke kijelző rendszerének a felújítása is szerepel a terveben. A védelmi minisztérium ezt az erőfeszítést Technology Refresh 3-nak (TR-3) nevezi, és lényegében a repülőgép jelenlegi számítástechnikai rendszerét, a TR-2-t kívánja frissíteni egy olyan rendszerrel, amely képes kezelni az összes új hardvert és szoftvert, amelynek a Block 4-es változatba való integrációja folyamatban van.

A Block 4-es változat hat légiharc rakétának a belső rekeszben való szállítására lesz képes

Tehát a TR-3-as által lehetővé tett Block 4-es frissítések meglehetősen impozánsak, növelik a hordozható fegyverek hatótávolságát és sokféleségét, valamint a célpontok észlelésére, követésére és leküzdésére használt érzékelők érzékenységét. Az új fegyverek többsége, összesen 16 féle „kinetikus” fegyver, – rakéták – de tartalmaznak nem kinetikus rendszereket is, amelyek okos szoftvereket és hullámformákat használnak az ellenséges rendszerek megzavarására.

A fegyverek széles választéka függeszthető az F-35-ös rekeszeibe és a szárny alatti tartóira

A Block 4-es más taktikai rendszerekkel együtt javítja a hálózatban való működés képességét, hogy lehetővé tegye az integrált, nagy hatótávolságú megsemmisítő hálónak nevezett műveletek működését. A kifejezés több hadviselési terület széles körű lefedettségét jelenti, amelyet a szétszórt – nem mindig levegőben – harcoló egységek képességeinek összefogása tesz lehetővé.

Összességében a Block 4-es több tucat új frissítést tartalmaz, amelyek együttesen egy sokkal hatékonyabb és fenntarthatóbb repülőgépet alkotnak, mint ami jelenleg repül, és most már tudjuk, hogy az AN/APG-85-ös radar evolúciója is ennek a kritikus eleme.

A Block 4-es rendszereinek a működtetése több energiát, hűtést és hőszabályozást igényel, mint az F-35-ös alapkonfigurációiban. A vadászgép fő hajtóművének némi frissítésére lesz szüksége, akár egy továbbfejlesztett F135-ös erőforrás, vagy egy új hajtómű formájában. A jelenlegi F-35-ös konfiguráció kiemelkedően magas fenntartási költségeiért a hajtómű felelős, mert a hajtómű turbinalapátjait a tervezettnél hamarabb kell cserélni. A Közös Programiroda nem véglegesítette azokat a hosszú távú teljesítmény követelményeket, amelyek meghatározzák a vadászgép meghajtási rendszerének fejlesztését.

A Lockheed Martin és a védelmi minisztérium nem régen kötött egy hatalmas, 30 milliárd dolláros szerződést a továbbfejlesztett F-35-ösök szállításának megkezdéséről. A szerződés értelmében a Lockheed Martin 389 modernizált vadászgépet gyárt az amerikai katonai és a nemzetközi ügyfelek számára, amelyekből 145 darab 15-ös szériájú, 127 darab 16-os szériájú, és 126 darab 17-es szériájú, melyeket Finnországba, Belgiumba és Lengyelországba szállítanak majd. A Lockheed Martin szerint mindhárom széria gépei TR-3-as hardverfrissítéssel készülnek, de a teljes Block 4-es csomag csak a 17-es szériánál jelenik meg, vagy legalábbis ez a cél.

Hogy az AN/APG-85 milyen tulajdonságokkal rendelkezik az elődjéhez képest, az jelenleg nem ismert. Az F-35-ös tervezése óta azonban jelentős előrelépés történt az AESA-radar technológiában. Valószínűleg egy gallium-nitrid (GaN) alapú rendszer áll ennek a fejlesztésnek a középpontjában, amely drasztikusan növelheti az F-35-ös radarjának a hatótávolságát és felbontását. Valószínűleg szintén kulcsfontosságú lenne a radar azon képessége, hogy támogassa a dinamikusabb elektronikai hadviselés taktikáját. Ezeken a kirívó valószínűségeken túl csak azt tudjuk elképzelni, hogy egy új típusjelzést igénylő radarfejlesztés egészen hihetetlen trükköket lesz képes alkalmazni.

Az AN/APG-85 csak egy a sok fejlesztendő egység közül, amelyek a folyamatban lévő F-35-ös „ráncfelvarrásának” az elemei, és érdekes lesz látni, hogyan integrálják majd a flottába. Azonban eltelik még egy kis idő addig, mert a Block 4-es változat többszörös késés után, várhatóan 2029-re készül el.

Dobos Endre

Forrás: Defense Daily; Naval News; TWZ

Friss írások

A US Air Force közzé tette a következő generációs NGAD vadászgépre vonatkozó mennyiségi elképzeléseit

  Az Egyesült Államok Légi Hadviselési konferenciáján elhangzott, hogy a következő generációs NGAD vadászgépből mennyit kíván beszerezni a légierő.  Ez a mennyiség a NGAD pilóta...

Két ukrán pilóta az Egyesült Államokban képesség felmérésen vesz részt

Két kongresszusi és egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint jelenleg két ukrán pilóta tartózkodik az Egyesült Államokban annak meghatározására, hogy mennyi ideig tarthat a...

Kína 6. generációs vadászgép terve erős hasonlóságot mutat az amerikai NGAD vadászgéppel

Egy kínai kormányközeli újság közzétette a maga nemében első, vezérsíkok nélküli dizájnt a jelenleg fejlesztés alatt álló kínai 6. generációs vadászgépről, amely feltűnően hasonlít...

Lengyelország lehet az első európai vásárlója a dél-koreai KF-21-es Boramae vadászgépnek

A Dél-Korea és Lengyelország közötti növekvő védelmi együttműködés eredménye lehet, hogy Lengyelország a KF-21-es többcélú harci repülőgép első európai ügyfelévé válhat. Erre utalt a...

Az F-35 Block 4-es változat új elektronikai harc csomagot kap

Arra a kérdésre, hogy mit tesz az asztalra az F-35-nek a Block 4-es néven ismert hatalmas fejlesztési programja, Mark Kelly, az Air Combat Command...