Kezdőlap A katonai repülés jelene Alacsony észlelhetőségű cirkáló rakéta Ukarajnának? Vajon megkapja-e Ukrajna a Storm Shadow rakétát?

Alacsony észlelhetőségű cirkáló rakéta Ukarajnának? Vajon megkapja-e Ukrajna a Storm Shadow rakétát?

Kategória

Egyes (spekulatív) jelentések szerint lengyel mérnökök készítenek fel egy ukrán Szu-24M vadászbombázót az MBDA által fejlesztett brit-francia Storm Shadow cirkáló rakéta alkalmazására, akik a gépek közelgő érkezését várják.

Az állításokat azonban független szakértők nem erősítették meg.

A repülőgép és a rakéta rendszereinek összekapcsolása révén a Storm Shadow lesz a második nyugati rakéta, amelyet egy a szovjet érából származó vadászgép rendszeribe integrálnak mérnökök. A közelmúltban az amerikai AGM-88 HARM rakétát integrálták sikeresen a szovjet gyártású MiG-29-es vadászgépekkel, hogy megsemmisíthessék az orosz légvédelmi ütegek radarjait.

Az egyik jelentés szerint Lengyelország vállalta a feladatot, hogy a Storm Shadow rakéta rendszereit integrálja a vadászbombázó fedélzeti rendszereibe. A jelentés azonban hozzátette, hogy a 7. Taktikai Repülődandár állományából egyelőre csak egyetlen Szu-24-es vadászgépet építenek át a feladatnak megfelelően. A Military Monitoring három lengyelországi katonai repülőgyárat nevezett meg, ahol az átépítés megtörténhet.

Ezek a varsói és bydgoszczi WZL katonai üzemek, vagy a mielici PZL üzem, amelyek szintén részt vettek az AGM-88 HARM rakéta és a MiG-29-es vadászgép rendszer-integrációs munkáiban.

A Storm Shadow egy angol-francia alacsony észlelhetőségű, nagy hatótávolságú, légi indítású cirkálórakéta, amelyet 1994-ben fejlesztette a Matra és a British Aerospace, és jelenleg az MBDA gyártja. A Storm Shadow a fegyver brit elnevezése. A francia nyelven SCALP-EG-nek hívják “General Purpose Long-Range Cruise Missile”). A rakéta a francia fejlesztésű Apache felszállópálya elleni cirkálórakétán alapul. Abban különböznek egymástól, hogy a Storm Shadow egyetlen robbanófejet szállít, több kisméretű robbanótest helyett.

A cirkáló rakéta 5,1 m hosszú, 1300 kg tömegű, 450 kg robbanó fejjel rendelkezik. Irányítási rendszere kombinált: tehetetlenségi-GPS-terepkövető, képalkotó infravörös optikai rendszerrel. A cirkáló rakéta hatótávolsága 560 km, melynek hajtóműve egy Turbomeca TRI 60-30, 5,4 kN tolóerőt és 1000 km/h sebességet biztosít a repülés során.

Storm Shadow/SCALP-EG cirkáló rakéta Kép: MBDA

A Szu-24 Fencer egy a szovjet időkből származó, változtatható szárnyállású sugárhajtású vadászbombázó, ahol a szárny nyilazási szöge állítható a repülőgép sebességének a függvényében, 16° kis sebességen és 69° a maximális sebességén.

Maximális sebessége 1550 km/h, hatótávolsága több mint 3000 kilométer, és akár 11000 m magasságig is képes emelkedni 150 m/s emelkedési sebességgel. A gép repüléséhez két Saturn/Lyulka AL-21F-3A gázturbinás sugárhajtómű biztosítja a tolóerőt. Maximális felszálló tömege 39700 kg, belső tartályaiban 9800 kg üzemanyaggal és 6590 kg üzemanyaggal a felfüggesztett póttartályokban. Maximális hatótávolsága 4270 km.

A továbbfejlesztett Szu-24M (Fencer-D) egy sokkal nagyobb képességű repülőgép, amely 1986-ban állt szolgálatba korszerűsített avionikai rendszerrel, Orion-A előrenéző tűzvezető és terepkövető radarokkal. Kaira 24 lézeres és TV-irányító rendszerrel is rendelkezik, amely lehetővé teszi a precíziós irányított lőszerek (PGM) alkalmazását.

Hatékony, földi célpontok ellen bevethető cirkáló rakéta

A Storm Shadow egy nagy pontosságú, hatékony eszköz bunkerek, a megerősített infrastruktúrák és más mozgó vagy rögzített célok megsemmisítésére. Ide tartoznak a parancsnoki és irányító központok, repülőterek, kikötők és erőművek. A rakéta navigációs rendszere egyesíti az inerciális navigációs rendszereket, a műholdas navigációt (GPS) és a domborzati referenciát.

Más vadászgépek, mint a Tornado, az Eurofighter Typhoon, a Saab Gripen és a Mirage-2000 szintén alkalmazhatják a Storm Shadow / SCALP cirkáló rakétát.

A rakéta kilövés előtt programozható, ennek megfelelően a „tüzelj és felejtsd el” képességet biztosít a pilótának. Miután a pilóta nagy távolságból, a légvédelmi rendszerek hatótávolságán kívülről elindította a cirkáló rakétát, elfordul a védett terület irányából. A Storm Shadow a műholdas navigációs rendszere és domborzati térképezés segítségével autonóm módon, alacsony repülési útvonalon közelíti meg a célterületet.

A szakértő véleménye

Vijainder K. Thakur, az IAF Jaguar korábbi pilótája elmondta, hogy Lengyelország már befejezte az integrációt. Arra a kérdésre, hogy milyen változtatásokat kell végrehajtani a Szu-24M rendszerein, hogy kompatibilisek legyenek a Storm Shadow rendszerével, Thakur azt mondta, hogy a rakétaindító sínt kell módosítani.

„Ez egy adapter közbeillesztésével valósítható meg. Ezenkívül a repülési és tűzvezető számítógépet úgy kell programozni, hogy megjelenítse az indítási paramétereket és jelzéseket, és biztosítsa a szükséges kommunikációt a rakéta és a repülőgép között– tette hozzá Thakur.

Hozzátette, lopakodó rakétáról lévén szó, alkalmazása esetén az orosz légvédelmi rendszerek vélhetően csak optikai célzással lesznek képesek felderíteni a Storm Shadow-t az útvonalán, ami nem lesz egyszerű, mivel a rakéta kis magasságon, terepkövető módon közelíti meg a célt.

Egyelőre ezek csupán találgatások, amelyek megjelentek az orosz médiában.

Hogy Ukrajna megkapja-e a lopakodó rakétákat, az kiderül a hírekből, de ahogy a mondás tartja, nincs füst tűz nélkül!

Dobos Endre

Friss írások

Törökország ötödik generációs vadászgép és drón fejlesztési projektje

Egy nem régen közzétett videón látható, hogy a TF-X következő generációs vadászrepülőgép prototípusa – amelyet a Turkish Aerospace Industries (TUSAS) épít – kezd formát...

Az Egyesült Államok légierejének új kiképző gépe a T-7A Red Hawk

A Boeing gyár a gyártási folyamattervezés és fejlesztés szakaszában bemutatta az első T-7A Red Hawkot, amelyet az Egyesült Államok légiereje számára építettek. Ezek a...

A P-8A torpedóhordozó új sikló-torpedó indítására képes

Az amerikai haditengerészet P-8A Poseidon tengeri járőr-repülőgépeinek arzenáljában megjelent egy új fegyver, a High Altitude Anti-Submarine Warfare Weapon Capability (HAAWC). A szolgálat nemrégen jelentette...

A J-22 Mighty Dragon Kína nagy reménysége

Kína hosszú és megalapozott múltra tekint vissza a tervek, technológiák és akár teljes repülőgépek versenytársaitól való kölcsönzése, vagy jogosulatlan „átvétele” terén és a bizonyítékok...

Képes-e helyettesíteni az F-35-ös CAS műveletek során az F-16-ost és az A-10-est?

Sokszor felvetődik a kérdés, hogy az F-35 Lightning II mennyire képes helyettesíteni az F-16-ost és az A-10-est a CAS műveletekben? A katonai taktikában a közvetlen...