Kezdőlap A katonai repülés jelene A US Navy hatodik generációs vadászgép terve

A US Navy hatodik generációs vadászgép terve

Kategória

Az amerikai haditengerészet csendben hozzákezdett az új hatodik generációs vadászgép koncepció kidolgozásának, amely leváltja a kiöregedett az F/A-18E/F Super Hornetet. Az új vadászgépnek amely a Next Generation Air Dominance[1] (NGAD) projekt keretében jön létre, a 2030-as években kell szolgálatba állnia Amerika repülőgép-hordozóinak a fedélzetén. Azonban a csökkenő védelmi költségvetés és rövid fejlesztési idő jelentősen befolyásolhatja a projekt menetét és könnyen lehet, hogy a legjobb jelölt végül az F-35-ös módosított változata lesz.

Az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozói általában négy századnyi vadászgépet szállítanak a fedélzetükön. Jelenleg a repülőszázadok alaptípusa az F/A-18E/F Super Hornet. A következő évtized folyamán a haditengerészet nyugdíjazza a régebbi évjáratú Super Horneteket, melyek feladatkörét a hordozófedélzeti F-35C veszi át. A 2030-as évekig egy hordozó fedélzeti wing két század korszerűsített Super Hornet Blokk III-asból és két század F-35C-ből áll majd.

A haditengerészet egy új vadászgépet akar a 2030-as években a Super Hornet Blokk III-asok helyére. A USNI News szerint a haditengerészet felállított egy az új vadászgép fejlesztésére irányuló programot, amelyet NGAD-nak neveztek el. Ez a vadászgép lenne a Pentagon következő vadászgép típusa az F-35-ös fejlesztése óta.

Az F-35-ös vadászrepülőgép kifejlesztése több mint 20 évig tartott, míg a tervrajzoktól eljutott a szolgálatba állításig. Ez idő alatt az Egyesült Államok a viszonylagos béke korszakából, mint az egyetlen vitathatatlan szuperhatalom a jelenbe került, ahol stratégiai versenytársaként megjelent egy agresszív Oroszország és a feltörekvő Kína.

Az F-35-ös tervezését ezek a tényezők befolyásolták kezdettől fogva, amely érthető volt a verseny nélküli időszakban. Ennek megfelelően egy viszonylag rövid hatótávolságú, alacsony szuperszonikus sebességű és kis belső fegyverkapacitású repülőgép született. Ha a Pentagon a kilencvenes évek közepén azoknak az információknak a birtokában lett volna, amelyekkel ma rendelkezik, akkor valószínűleg egy egészen más repülőgép született volna.

Az NGAD az esély arra, hogy most egy olyan repülőgépet építsenek, amely megfelel a jövő kor kihívásainak. A haditengerészet személyzettel rendelkező vadászgépet akar, szemben az új trenddel, ami egyre inkább a pilóta nélküli légi járművek alkalmazása felé fordul. A követelményrendszer egyik legmarkánsabb jellemzőjeként az 50 %-al nagyobb hatótávolságot jelölték meg, ami általános elvárás a jövő harci repülőivel szemben. A nagyobb hatótávolság lehetővé teszi az új gép számára, hogy a repülőgép-hordozótól nagy távolságra, önállóan legyen képes harctevékenységet folytatni. A haditengerészetnek egy teljesen új vadászgépre van szüksége, egy függőleges vezérsík(ok) nélküli kialakításra, amely nem egy meglévő repülőgép módosításából született. Ez lehetővé tenné, hogy a haditengerészet pontosan azt a vadászgépet kapja, amire szüksége van.

Milyen lesz a haditengerészet új vadászgépe? A repülőgép várhatóan két hajtóműves, többcélú vadászgép, amely képes ugyanazon küldetés során levegő-levegő és a levegő-föld feladatokat végrehajtani, amely rendelkezik a legkorszerűbb radarbesugárzás-csökkentő technológiákkal. Szinte biztos, hogy a jelenlegi vadászgépek méretinél nagyobb méretekkel rendelkezik, ami lehetőséget ad nagyobb befogadóképességű üzemanyagtartályok, és nagyobb belső fegyvertároló rekesz befogadására.

Míg a harmadik és negyedik generációs vadászgépek külső üzemanyagtartályokkal könnyen kiterjeszthetik hatótávolságukat, rakétáikat, bombáikat a szárnyak és a törzs alá függesztve hordozzák, addig az ötödik és a hatodik generációs vadászgépeknek mindkettőt a törzsön belül kialakított rekeszekben kell elhelyezniük, hogy megőrizzék a lopakodóképességüket. Lehet, hogy ezek az újabb vadászgépek rövidebb hatótávolsággal rendelkeznek, és kevesebb fegyvert hordoznak, de ez egy kiszámított kompromisszum annak biztosítására, hogy minden, a harctevékenység megvívásához szükséges rendszer a törzsön belül legyen.

Bár a haditengerészet vadonatúj vadászgépet szeretne, de jelenleg nem ismert, hogy valójában mi fog történni. Az ötödik generációs vadászgépek, köztük az F-22-es, F-35-ös, az orosz Su-57-es és a kínai J-20-as, rendkívül bonyolult gépek, amelyeknek a kifejlesztése egy évtizedig vagy annál tovább tartott. Szakértői vélekedések szerint az USA 2022-es védelmi költségvetését vélhetően 5 százalékkal csökkentik, attól függően, hogy republikánus, vagy demokrata elnök költözik a Fehér Házba.

A szövetségi költségvetési hiány nagysága és a COVID-19 járvány amerikai gazdaságra gyakorolt hatása óhatatlanul kihat az Egyesült Államok védelmi költségvetésére a 2020-as évek során. A tervezésre fordítható idő és a költségvetési hiány egyre nagyobb nyomást jelent az új géppel szemben. Mindezeket figyelembe véve elképzelhető, hogy a haditengerészet végül kénytelen lesz elfogadni az F-35-ös egy átdolgozott változatát.

A jelenleg fejlesztés alatt álló új adaptív ciklusú hajtómű sajátossága, hogy lehetővé teszi a pilóta számára a döntést: a hajtóművet nagy teljesítményre vagy nagy hatótávolságra optimalizálja. Az F-35-ös adaptív ciklusú hajtóművét fejlesztő General Electric úgy véli, hogy az új hajtómű 35 %-kal növeli meg a vadászgép hatótávolságát.

A repülőgép törzsének részleges átalakítása növelheti az F-35-ös belső üzemanyagtároló kapacitását, így az új gép elérheti az 50 %-os hatótávolság-növelési célt. A módosított sárkányszerkezeten, a változó ciklusú hajtóművön túl, a számítógépes rendszerének, sőt talán egy fedélzeti lézerfegyvernek a beépítése tenné teljessé azt, amit végül majd F-35D-nek hívnak.

Egy új amerikai vadászgép megalkotása izgalmas feladat, de az elvárásokat a valósággal egyeztetni kell. Egy új vadászgép kifejlesztése ma exponenciálisan nehezebb, mint fél évszázaddal ezelőtt, és jelenleg erre valószínűleg kevesebb pénz jut, mint azt a haditengerészet előre látja. Másrészt viszont végre lehetőség nyílik egy mindenkit kielégítő lopakodó képességekkel rendelkező hatékony többcélú vadászgép megépítésére.

A fő kérdés az, hogy egy átalakított F-35-ös valóban hatékony lesz-e az intenzíven fejlődő, és egyre kifinomultabb légvédelmi rendszerekkel szemben.

Az F-35C változat az USS Lincoln fedélzetén Kép: breaking defence

Oroszország és Kína már új, hálózatban működő légvédelmi radarrendszerrel dolgozik az UHF és a VHF sávokban, amelyek azzal fenyegetnek, hogy semlegesítik Amerikának az ötödik generációs vadászgépek fejlesztésébe invesztált dollármilliárdjait. A vadászgép méretű lopakodó repülőgépeket arra optimalizálták, hogy a Ku, X, C és az S nagyfrekvenciás sávban működő tűzvezető radarok ellen képesek legyenek fellépni.

Az sem meglepő, hogy a következő generációs vadászgép elsősorban az ellenséges légvédelem elnyomásával lesz képes a feladatait ellátni. Végül is a haditengerészet ezért alkalmazza a Boeing EA-18G Growlert, az F/A-18F Super Hornet elektronikus hadviselésre kifejlesztett változatát, az egyik repülőgépet, amelyet az F/A-XX végül levált majd.

A jövő éles kérdéseket vet fel a fegyveres erők és az amerikai adófizetők előtt. Az Egyesült Államok évtizedeket és dollármilliárdokat költött a F-22 Raptor és az F-35 Joint Strike Fighter fejlesztésére és szolgálatba állítására, amelyek sikeres harctevékenysége pontosan a lopakodáson alapul. Az ötödik generációs repülőgépek az elkövetkező években az amerikai vadászrepülőgép flotta gerincét képezik. Ha a lopakodás, mint alapvető fontosságú képessége a USAF első vonalbeli gépeinek gyorsan értékét veszti a korszerű légvédelmi rendszerek miatt, az Egyesült Államok súlyos problémával szembesülhet.

Szerző: Dobos Endre

Forrás: THE NATIONAL INTEREST, POPULAR MECHANICS


[1] Next Generation Air Dominance – NGAD: következő generációs légifölény vadászgép

Friss írások

A US Air Force közzé tette a következő generációs NGAD vadászgépre vonatkozó mennyiségi elképzeléseit

  Az Egyesült Államok Légi Hadviselési konferenciáján elhangzott, hogy a következő generációs NGAD vadászgépből mennyit kíván beszerezni a légierő.  Ez a mennyiség a NGAD pilóta...

Két ukrán pilóta az Egyesült Államokban képesség felmérésen vesz részt

Két kongresszusi és egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint jelenleg két ukrán pilóta tartózkodik az Egyesült Államokban annak meghatározására, hogy mennyi ideig tarthat a...

Kína 6. generációs vadászgép terve erős hasonlóságot mutat az amerikai NGAD vadászgéppel

Egy kínai kormányközeli újság közzétette a maga nemében első, vezérsíkok nélküli dizájnt a jelenleg fejlesztés alatt álló kínai 6. generációs vadászgépről, amely feltűnően hasonlít...

Lengyelország lehet az első európai vásárlója a dél-koreai KF-21-es Boramae vadászgépnek

A Dél-Korea és Lengyelország közötti növekvő védelmi együttműködés eredménye lehet, hogy Lengyelország a KF-21-es többcélú harci repülőgép első európai ügyfelévé válhat. Erre utalt a...

Az F-35 Block 4-es változat új elektronikai harc csomagot kap

Arra a kérdésre, hogy mit tesz az asztalra az F-35-nek a Block 4-es néven ismert hatalmas fejlesztési programja, Mark Kelly, az Air Combat Command...