Kezdőlap A katonai repülés jelene A Szu-57-es hiperszonikus sebességű rakéta indítására képes

A Szu-57-es hiperszonikus sebességű rakéta indítására képes

Kategória

A múlt év végén Oroszország bejelentette, hogy az első sorozatban gyártott Szuhoj Szu-57-es vadászgépeket hiperszonikus légi indítású fegyverkísérletek végrehajtásába vonják be Oroszország Aktyubinszkban található tesztközpontjában.

A légi, földi és vízfelszíni célok leküzdésére és megsemmisítésére tervezett Szu-57-es ötödik generációs, együléses, kéthajtóműves, többcélú repülőgép, amely egyesíti a támadógép és a vadászrepülőgép funkcióit.

Az első sorozatgyártású Szu-57-es november végén repült az aktyubinszki központba. A legújabb, levegő-föld hiperszonikus támadóeszközök tesztelésében vesz részt a gép.

Az állami média arról is beszámolt, hogy számos, alapvetően új, légi indítású támadófegyver fejlesztése folyik jelenleg a Tactical Missiles Corporation-nél. Bár nem világos, hogy a hiperszonikus rakéták tesztelésére mikor került sor, vagy hogy hány Szu-57-est használtak a tesztekben, de ez jelentős előrelépésnek tekinthető az orosz légierő részéről a fejlett fegyverek jövőbeni alkalmazása terén.

Mint arról Tass is beszámolt, jelenleg csak a Déli Katonai Körzetben állomásozó orosz MiG-31K vadászgépek képesek a Kinzsal hiperszonikus rakéták harci alkalmazására.

A Szu-57-es folyamatosan javul

Állami sajtóinformációk szerint az első sorozatgyártású Szu-57-est átadták a Déli Katonai Körzet egyik ezredének, majd tervek szerint további négy gépet 2021-ben. Az Orosz Légi-Kozmikus Erő 2024 végéig huszonkét gépet kap, összesen pedig hetvenhat Szu-57-es kerül a csapatokhoz 2028-ig.

A Szuhoj Szu-57-es az egyik legkorsszerűbb Oroszországban fejlesztett repülőgép. Innovatív technológiákkal, köztük kompozit anyagok felhasználásával készült, amely aerodinamikai konfigurációjával együtt viszonylag kis radar-visszaverő felülettel és infravörös emisszióval bír. Hajtóműve olyan tolóerővel rendelkezik, amely a gép alacsony légellenállása mellett, utánégető használata nélkül is képessé teszi hangsebesség feletti repülésre.

A többcélú harci repülőgép a legfejlettebb fedélzeti rádióelektronikai berendezésekkel van ellátva, beleértve a nagy teljesítményű fedélzeti számítógépet, amelyet “elektronikus második pilótaként” jellemeznek, a szinte minden irányba néző radarantennákat és néhány más újítást, különösen a törzs rekeszeiben elhelyezhető rakétafegyverzetet.

Mit hordozhat a fegyverrekeszeiben?

A repülőgépen két nagy belső fegyverrekesz van egymás mögött elhelyezve, amelyek csaknem a törzs teljes használható terét elfoglalják. Mindegyik rekeszben akár négy látótávolságon túli, radarvezérelt R-77M rakéta szállítható.

A R-77-es korábbi verzióihoz képest a módosított R-77M rakéta nagyobb méretekkel és aktív, AESA radarral rendelkezik, így akár 200 km-es hatótávolságban is képes manőverező célpontok elfogására.

Az ötödik generációs Szu-57-es nyitott rakétatároló rekeszajtókkal Kép:topwar.ru

A repülőgép egy pár R-74M2 kis hatótávolságú infravörös vezérlésű rakéta elhelyezésére is rendelkezik egy-egy kisméretű szárny alatti rekesszel, bár erről a rekeszről még nem adtak közre fényképet.

A másik nagy hatótávolságú rakéta az R-37M, amely módosított változata a MiG-31-es vadászgéphez tervezett R-37-es rakétának. Ez a fegyver több mint 300 km távolságból képes nagysebességű légi célok elfogására. Az R-37M közel kétszer akkora, mint ellenfele, az amerikai fejlesztésű AIM-120D AMRAAM rakéta.

Tömege több mint 500 kg, harci részének tömege pedig 60 kg. A repülés aktív szakaszának végén a rakéta 5 … 6 Mach hiperszonikus sebességre gyorsul. Feltételezések szerint hajtóműve kettős impulzusú.

Dobos Endre

Forrás: THE NATIONAL INTEREST, Interfaks AVN

Friss írások

Elhibázott lépés, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt Japán hatodik generációs hadászgép programjában?

A japán médiában megjelent hírek azt sugallják, hogy Tokió az Egyesült Királysággal való együttműködésen gondolkodik, hogy segítsen megépíteni az F-X néven ismert következő generációs...

A Rafale vagy a Szu-35SM a hatékonyabb harci gép?

Mind a francia Rafale, mind az orosz Szu-35SM többcélú harci gép több ország légierejének legütőképesebb gépe, de vajon melyikük a jobb, hatékonyabb harci eszköz? Az...

Az F-35-ös harci gép kifinomult rendszerei új lehetőségeket tárnak fel a hadvezetés számára

A Distributed Aperture System DAS osztott kamerarendszer jelentősége Az F-35-ös AN/AAQ-37 Distributed Aperture System (DAS) passzív érzékelőit eredetileg rakétaközeledés figyelmeztető rendszernek tervezték, ami az F-22-es...

Az amerikai légierő rakétafejlesztései

Egy új projekttel bővült az amerikai légierő következő generációs légiharc rakétaprogramja. Noha nagyon keveset tudunk a Modular Advanced Missile programról, amely először a légierő...

A hatodik generációs vadászgép fejlesztések hozzájárulnak az eurocanard gépek frissítési programjához

Európa két hatodik generációs vadászgép kifejlesztésén dolgozik, ugyanakkor az úgynevezett eurocanard-nak nevezett gépeik hármasának sikerült megállnia a helyét a nemzetközi vadászgépek piacán. Még öt évvel...