Kezdőlap A katonai repülés jelene A NATO francia Rafale és Holland F-35-ös vadászgépekkel ellenőrzi a Balti tenger...

A NATO francia Rafale és Holland F-35-ös vadászgépekkel ellenőrzi a Balti tenger légterét

Kategória

A múlt héten a litván légtér őrzését végző francia Rafale vadászgépek több mint két tucat bevetést hajtottak végre az ország és a balti régió távolabbi területeinek védelmében.

Csak az elmúlt héten a Litvániába telepített Rafale-ok 16 küldetést hajtottak végre, köztük egy valódi légirendészeti riasztást és egy megfigyelési küldetést. Az információt a francia hadsereg alá tartozó katonai műveleti parancsnokság tette közzé a Twitteren.

Magyarország december elején adta át a litván légtér védelmét a lengyel és a francia légierőnek.

A misszió a NATO Szövetséges Légi Parancsnokságával együttműködve Lettország, Litvánia és Észtország légterét kívánja megvédeni az ellenséges légi akciókkal szemben.

A távozó magyar flotta JAS-39 Gripenjeit négy francia Rafale és négy lengyel F-16 Fighting Falcon váltotta fel. A Rafale-ok azóta rekordszámú, 60 légi bevetést hajtottak végre, ugyanakkor ez lehet az első alkalom, hogy a repülőgépet légirendészeti feladatokra vetik be a Balti-tenger felett.

December végén a repülőgép „Alpha Scramble[1]” riasztást kapott. Hivatalos beszámolók szerint a gép két Szu-27-est és egy Il-20-ast fogott el és kísérte őket, majd ezt követően videót tettek közzé a Twitteren.

Az Alpha Scramble egy éles riasztás, melynek során az ellenséges repülőgépek azonnali elfogása történik.

December 27-én riasztást hajtottak végre az orosz szárazföldről Kalinyingrádba tartó orosz Il-20-as repülőgép és a nemzetközi légtérben lévő orosz exklávéba be- és onnan kirepülő két Szu-27-es vadászgép miatt.

December 28-án a NATO repülőgépei felszálltak, hogy két Szu-30-as vadászgépet fogjanak el, amelyek a nemzetközi légtéren keresztül Oroszország területéről Kalinyingrádig repültek. A Szu-30-as vadászgépek kivételével az összes orosz repülőgép rádiókapcsolatban volt a Regionális Forgalomirányító Központtal, annak ellenére, hogy nem kapcsolták be fedélzeti transzpondereiket, és nem adtak információt repülési útvonalukról.

Szu-30-as többcélú vadászgép Kép: Wikipedia

Az ukrajnai háború miatt Oroszország kapcsolata az Egyesült Államokkal és Európával egyre rosszabbra fordult, aminek egyenes következménye, hogy az elmúlt hónapokban orosz vadászgépek ismételten provokatív repüléseket hajtottak végre a Balti-tenger felett.

Októberben német Eurofighter Typhoon-ok elfogtak és kísértek orosz Szuhoj Szu-30, Szu-27, Szu-24M vadászgépeket, valamint Illyusin Il-20 kémrepülőgépet.

Az Enhanced Air Policing küldetés keretében a Holland Királyi Légierő több F-35-ös vadászrepülőgépével készül részt venni a légtér ellenőrzésben. 2023 februárjában és márciusában nyolc F-35-öst telepítenek a lengyelországi Malborkba, hogy megerősítsék a NATO védelmét a keleti szárny mentén.

Holland F-35-ös többcélú vadászgép Kép: defensie.nl

Francia Rafale-ok világszerte bizonyítják magas szintű képességüket. A Rafale képes végrehajtani az összes harci küldetéstípust a légi fölény küldetéstől egészen a nukleáris elrettentésig.

A vadászgép EAP-küldetések[2] során bizonyított képessége a csúcsminőségű radarnak és az elektronikai hadviselési rendszernek is köszönhető. A Rafale elektronikai hadviselési rendszere a Thales Spectra, amely korszerű radart, DAL lézerbesugárzás jelzőt, rakétaközeledés figyelmeztetőt és más érzékelő és zavaró rendszereket tartalmaz.

A Rafale elektronikai harc rendszere a THALES fejlesztése Kép: thalesgroup.com

A legjelentősebb, hogy a Thales által kifejlesztett RBE2 AESA radar képes földháttérrel repülő célok elfogására. A radar lehetővé teszi a fenyegetés azonosítását és rangsorolását, miközben akár negyven cél folyamatos követésére is képes.

A THALES RBE2AA radarja Kép: THALES

A gép népszerűsége szárnyal, első európai vásárlója, Görögország 2021 januárjában a védelmi megállapodás részeként 18 darab Rafale vadászgépet vásárolt, amelyek közül hat repülőgépet 2022 január 18-án le is szállított a gyártó. Tavaly szeptemberben Athén úgy döntött, hogy növeli a beszerzési rendelést további hat vadászgéppel.

2021 novemberében Mario Banožić horvát védelmi miniszter és francia kollégája, Florence Parly megállapodást írt alá 12 használt Rafale F3-R vadászgép eladásáról a horvát légierő modernizálására. Emellett olyan országok, mint az Egyesült Arab Emírségek és Indonézia is megrendelték a típust.

A repülőgép haditengerészeti változata az indiai haditengerészet legjobb választása lett és várhatóan még ebben az évben aláírják a 26 darab Rafale haditengerészeti változat beszerzésére vonatkozó megállapodást.

Dobos Endre

Forrás: Eurasian Times

[1] Alpha Scramble: Alfa Riasztás – azonnali, rakétával függesztett vadászgép éles riasztása

[2] Enhanced Air Policing: a NATO repülőgépei által békeidőben végzett légi rendészeti művelet

Friss írások

Milyen képességekkel rendelkezzen egy 5. generációs vadászgép pilótája?

Mennyire számítanak a vadászgép kabinjában ülő pilóta egyéni képességei egy légiharcban? A korábbi háborúk során amikor a gépágyú volt az alapvető támadó eszköz folyamatosan fejlődött...

Végrehajtotta első felszállását az első új építésű F-16Viper Block 70/72

Befejezte első tesztrepülését az első új építésű F-16 Viper, a fejlett Block 70-es konfiguráció. Ez az új mérföldkő különösen jelentős, mert a Lockheed Martin...

Elektro-optikai érzékelőkkel látták el a következő generációs török vadászgépet

A Turkish Aerospace Industries (TUSAS) arról számolt be, hogy a török TF-X következő generációs vadászgép első prototípusának építése folyamatosan halad. Ez állítólag magában foglalja...

Szükség van-e a látótávolságon belüli légiharcra?

A több országban fejlesztés alatt álló következő generációs vadászgéppel szembeni elvárás, hogy legyen lopakodó, kellő mennyiségű üzemanyagot és minél több rakétát tároljon a belső...

A kínai-pakisztáni fejlesztésű JF-17C/JF-17 Block III-as a fejlődő országok hatékony többcélú vadászgépe

Felkerült egy fénykép a közösségi médiába egy JF-17C (vagy Block III) vadászgép kabinjában ülő pilótáról, aki kijelzővel épített sisakot (HMD) viselt. Ugyanakkor a továbbfejlesztett...