Kezdőlap A katonai repülés jelene A modernizált erőteljes orosz Mi-28NM helikopter

A modernizált erőteljes orosz Mi-28NM helikopter

Kategória

A Mi-28-as, a vaskosabb hidegháborús Mi-24 Hind utódja és az amarikai Apache orosz megfelelője, az 1980-as évek elején készült, de most huszonegyedik századi frissítést kap.

Szíria égboltját nézve ez egy „éjszakai vadász”, ami nem egy képregény szuperhős, hanem a legújabb frissítésű orosz támadóhelikopter.

A Mi-28NM, a Mi-28-as (NATO kódnév „Havoc”) legújabb frissítése fejlett érzékelőkkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik az éjszakai műveletek végrehajtását írja az orosz Izvestija újság.

“A Mi-28NM fő újdonsága az N025E radar, amelyet korábban csak exportmodellekre telepítettek” írja az Izvestija. „A radarantenna adó és vevő egysége a helikopter rotorja felett helyezkedik el egy speciális gömb alakú rádióhullámokat áteresztő anyagból készült burkolat alatt. A radar ilyen elrendezése teljes képet ad a helikoptert körülvevő terepről, amely így egyenetlen terepen, mesterséges és természetes akadályok mögött el tud rejtőzni, és láthatatlan marad az ellenség számára. A csatatéren a radar segítségével a helikopter lesből hatékonyan tud működni, elsőként váratlan csapást mérve az ellenségre. ”

A Mi-28-as, a vaskosabb hidegháborús Mi-24 Hind utódja az 1980-as évek elején készült. A Mi-28N az 1990-es években debütált, az NM modell ennek a legújabb iterációja. Az új hajtóműveket teljes egészében Oroszországban gyártják, de lehetőséget hagytak helyettesítő hajtóművek beépítésére is. A fejlett, teljesen kompozit forgószárnylapátokkal együtt ez 10-13% -kal növeli a helikopter utazósebességét.

A 9 tonnás Mi-28NM végsebessége 300 kilométer/óra, hatótávolsága 450 kilométer, és 2300 kilogramm lőszer szállítására képes az Izvestija szerint. A fegyverzet tartalmaz 30 milliméteres ágyút, 9M120 Ataka páncéltörő és más rakétákat.

Figyelemre méltó, hogy Oroszország nemrégiben katonai erőt telepített külföldre. Az Izvestija cikke hangsúlyozta, hogy a gép VK-2500P-01/PS gázturbinás hajtóművei zord éghajlaton is kiválóan működnek: „Az új tervezési megoldások garantálják a megbízható működést nemcsak mérsékelt éghajlatú területeken hanem a magas hőmérsékletű sivatagi területeken, valamint magas hegyi körülmények között is, mint Szíriában. ”

Ezenkívül a legújabb Havoc hálózati képességekkel is rendelkezik. “Az új elektronikus berendezések lehetővé teszik a pilóták számára, hogy fejlett repülőgép rendszerektől és hírszerző egységektől kapjanak céladatokat, ami nagymértékben növeli a szárazföldi erőkkel való együttműködés hatékonyságát, mivel az észlelt célpontok szinte azonnal megsemmisíthetők” – mondja Izvestija.

„A Mi-28NM Oroszország támadó helikopterei korszerűsítésére vonatkozó tervének része érinti az Mi-35-ös gépet is” – írja Izvestija. „Idén elkezdődik a Mi-35M helikopterek Mi-35MV-re való frissítésének programja: új páncélt, hajtóműveket és nagy hatótávolságú optikákat telepítenek rájuk, amelyek lehetővé teszik számukra a célpontok észlelését és a nap bármely szakában történő megsemmisítését bármilyen időjárási viszonyok között, több kilométeres távolságban. A helikoptereket elektronikus hadviselési és védelmi rendszerrel látják el, amelyek védelmet biztosítanak a vállról indítható és más légvédelmi rakétarendszerekkel szemeben. Az új felszerelés a helikoptert egy modern repülő légi rohamjárművé változtatja. ”

A Mi-28NM teljes fegyverzeti függesztménnyel Kép:ruaviation

Az Izvestia által leírt technológiai frissítés a nyugati katonai rendszerekben mindennapos. Például az 1990-es évek vége óta az amerikai AH-64D Apache Longbow helikopter kifinomult radarral és hőérzékelőkkel rendelkezik az éjszakai műveletek végrehajtásához. A taktikai hálózatépítés hasonlóan szélesen elterjedt gyakorlat, amelynek során más légi-, földi vagy vízi járművek céladatokat továbbíthatnak egy másik támadó platformra.

Szergej Sojgu védelmi miniszter tavaly decemberben azt mondta, hogy a Mi-28NM prototípust már Szíriában tesztelték. Elmondása szerint a helikopter ott valóságos harcokban vett részt.

Tavaly márciusban megjelent a médiában egy videó, amelyet szíriai fegyveresek készítettek Hama északi tartományban. Al-Latamina város közelében észrevettek egy új helikoptert, amelyet Mi-28NM-ként azonosítottak, egy Mi-35M kíséretében.

A Mi-28N helikopter modernizációja során figyelembe vették az alapváltozat alkalmazása során nyert harci tapasztalatokat. Ezt a modellt aktívan használták Szíriában az ISIS terrorista csoport elleni harcokban. A Honvédelmi Minisztérium videofelvételt mutatott arról, hogy a helikopter 5,5 km távolságból indított támadást harckocsikra és más célpontokra.

Hírek szerint Oroszország tovább javítja a Mi-28NM támadóhelikopter képességeit.

Szerző: Dobos Endre

Forrás: The National Interest

Friss írások

Drónok szerepe a légi harctevékenységben

Az amerikai légierő a Next Generation Air Dominance (NGAD) programja részeként építi a hatodik generációs vadászgépet. Frank Kendall légierő miniszter szerint az új vadászgép...

A TEMPEST Nagy Britannia, Svédország és Olaszország hatodik generációs vadászgépe

A Tempest program részletei A repülőgépet a Team Tempest fejleszti, amelyet a BAE Systems, a brit székhelyű repülőgépipari vállalat vezet. A csapat ipari partnerekből is...

A General Electric sikeresen lezárta az F-35-ös és a hatodik generációs vadászgép hajtóművének tesztprogramját

Az amerikai légierő és a GE sikeresen befejezte a cég második XA100-as adaptív ciklusú hajtóművének tesztelését az Arnold Engineering Development Complex-ben (AEDC). Az AEDC-nél végzett...

Az F-35-ös vadászgép képességei és alkalmazása

A Lockheed Martin az 1970-es években kifejlesztett egy tervezési technikákat a radar keresztmetszet (RCS) csökkentésére és radar elnyelő anyagok kutatására a katonai repülőgépek számára. Azóta...

Oroszország Szu-35-ösöket adna el az Iráni Légierő számára

Számos jelentés utal arra, hogy Irán készen állhat arra, hogy radikálisan átalakítsa öregedő vadászgép flottáját a többcélú Szu-35 Flanker-E repülőgépek Oroszországból való beszerzésével. Ha...