Kezdőlap A katonai repülés múltja A Messerschmitt Me-262-es nehéz vadászrepülőgép

A Messerschmitt Me-262-es nehéz vadászrepülőgép

Kategória

A sugárhajtású vadászgéppel kapcsolatos álmok a gázturbinás hajtómű fejlesztésével párhuzamosan nőttek. A gázturbinás hajtómű az 1930-as évek elején és azóta is a repüléssel kapcsolatos fejlesztések közül az egyik legtöbb kutatási és fejlesztési tudást és munkaórát igénylő feladat.

1938 tavaszán Dr. Valdemar Voight elkészítette egy kéthajtóműves elfogó vadászgép koncepciórajzát, ami P-1065-ös jelöléssel került az RLM[1] dokumentációs rendszerébe. Történt néhány finomítás a terven, majd 1940 májusában a Messerschmitt AG. hivatalosan benyújtotta javaslatát az RLM-hez. A repülőgép részletes előtervezése 1938 októberében kezdődött el, mely szerint két 6 kN tolóerő kifejtésére képes P-3302-es hajtómű biztosította volna a számítások szerinti 900 km/h repülési sebességet.   A repülőgép végső formája nem azonnal alakult ki, hanem több iterációs lépés során fejlődött és nyerte el végső alakját. Az első elgondolás szerint a BMW hajtómű külső méreteihez igazították a gép formáját és fő egységeit, ennek megfelelően Willi Messerschmitt jóváhagyta a mérnökei által javasolt egyenes szárnyat és két főfutó-farokfutó elrendezést. A terv szerint a két hajtóművet a kabin mögött a törzsben egymás mellé építették volna. Ez a hajtómű elrendezés alacsony homlokellenállást és magas orsózási szögsebességet biztosított volna a repülőgép számára, ugyanakkor könnyebb vezethetőséget is egy hajtómű meghibásodása esetén. Ennek az elrendezésnek az volt a hátránya, hogy nehéz volt a hajtóművek földi kiszolgálása a részegységekhez való nehézkes hozzáférés miatt, valamint az egyik hajtóműnél keletkezett tűz gyorsan átterjedhetett volna a másikra is.

A tervezés és számítások későbbi szakaszában nyilvánvalóvá vált, hogy a BMW hajtómű tolóereje nem elegendő a kívánt sebesség és manőverező képesség eléréséhez, valamint, hogy a hajtómű meglévő méretei mellett erre nem is volt képes. További rossz hír volt, hogy a BMW hajtómű fejlesztési folyamata komoly gondokkal küzdött és nem volt várható ezek rövid időn belüli megoldása. Ezért a Messerschmitt AG.-nál döntés született: új, nagyobb tolóerővel rendelkező hajtóműre van szükség, ami csak nagyobb méretekkel volt megvalósítható. Mindezek figyelembevételével a sárkányszerkezet kialakítását újra gondolva a hajtóművek a törzsből a szárny alá kerültek az új rajzon.

A sárkányszerkezet végső megjelenésében jelentősen átalakult a kezdeti elképzelésekhez képest, a törzs keresztmetszete görbített oldalú háromszöghöz hasonlított, melynek átfogója vagy alapja jóval hosszabb volt, mint a két befogó. A törzsben négy üzemanyagtartály elhelyezésére nyílt lehetőség mintegy 2570 liter befogadóképességgel és a Messerschmitt Bf-109-es repülőgéptől eltérően a főfutóművek kerekei behúzott helyzetükben a törzsben kialakított gondolában foglaltak helyet. Az alsószárnyas konstrukció minimális törzs-szárny interferenciát eredményezett, és ez végül kedvezően befolyásolta a repülőgép ellenállás tényezőjének értékét, ami így bármilyen sebességtartományban alacsonyabb lett a Bf-109-es ellenállás tényezőjénél.

A szárny belépő élének 15⁰-os nyilazása ekkor még nem a hangsebesség feletti áramlás követelményeivel összefüggésben, hanem a stabilitási tartalék növelése érdekében történt. Ahhoz, hogy a szárny nyilazásának hatása legyen a kritikus Mach-számra, azt legalább a duplájára kellett volna növelni.

Hosszú út vezetett a repülőgép fegyverzetének kialakításához. Az első tervek szerint 3×20 mm MG 151/20-as gépágyú került az orr szekcióba, majd a módosított tervek szerint 2×20 mm MG 151/20-as és 1×30 mm MK 108-as gépágyú a törzsben, míg 2×20 mm MG 151/20-as gépágyú a szárnyban foglalt volna helyet, de ez még nem volt a végső változat.

A repülőgép tervezésében résztvevő szakemberek a projekt első pillanatától azt a szempontot tartották szem előtt, hogy sárkányszerkezet fő egységei legyenek egyszerű szerkezetűek és könnyen gyárthatok Németország egymástól távol eső városaiban. További nehézséget jelentett a tervezés során, hogy a háború időszakában egyre nehezebben volt beszerezhető az alumínium, ezért a sárkányszerkezet bizonyos egységeit acélból, másokat fából készítették, kiváltva ezzel a hiányzó létfontosságú alapanyagot.

Az RLM 1940 januárjában egy szerződéssel megerősítve felkérte a Messerschmitt AG-t, hogy készítsen négy mintapéldányt a benyújtott tervek alapján, amelyekkel a hatóság elvégezheti a repülési teszteket és a szilárdsági ellenőrzéseket. A projektterv elkészítése során azonban figyelembe kellett venni a rendelkezésre álló hajtóművek készültségi fokát. A BMW gyáron kívül a Junkers gyár is elkészítette a saját gázturbinás hajtóművét, aminek első gyári próbái 1940 őszén kezdődtek el, de ami még messze nem volt késznek tekinthető.

Figyelembe véve, hogy a gázturbinás hajtóművek nem lesznek elérhetők belátható időn belül és a Messerschmitt mérnökei valós körülmények között akarták kipróbálni a repülőgépüket, alternatív megoldásként egy-egy 15 kN tolóerejű folyékony hajtóanyagú rakétahajtóművel gondolták helyettesíteni a két erőforrást. Azonban ennek a hajtóműnek az alkalmazása is komoly fejlesztőmunkát igényelt volna mind a sárkányszerkezetben, mind a rakétahajtóművön, így a döntés a Junkers 750 LE-s Jumo 210G motorjára esett. Ezt a motort és hűtőradiátorát a sárkányszerkezet viszonylag kis átalakítása révén be lehetett építeni a Me 262V1-es (PC+UA) orrába, így a gép 1941 április 18-án Fritz Wendellel a kabinban végrehajtotta első felszállását, melynek során a repülőgép 2660 kg-os felszállótömege mellett vízszintes repülésben a maximális repülési sebessége nem haladta meg a 415 km/h-t.

Fritz Wendel berepülőpilóta

A légcsavaros változattal 1941 júliusáig folytatódtak a repülések, mely időszak alatt ellenőrizték a gép stabilitását és kormányozhatóságát hangsebesség alatti repülési sebességek mellett, ellenőrizték a botkormányon ébredő erőket és kijavították az apróbb hibákat.

Az első P3302 BMW hajtóművek 1941 közepén érkeztek Augsburgba. A hajtóműveket a helyükre szerelték a szárny alatti csomópontokra, de mivel tolóerejük nem haladta meg a 4,5 kN-t, a Jumo 210G légcsavaros motort is a helyén hagyták. Fritz Wendel ezzel a bizarr három motoros repülőgéppel 1942 március 25-én hajtotta végre a Me 262V1-es repülőgép első olyan felszállását, melynek során gázturbinás hajtóművek biztosították a tolóerőt. Ez a felszállás azonban csaknem katasztrófával végződött. Függetlenül attól, hogy a repülőgépet három hajtómű ereje mozgatta, nehézkesen gyorsult és Wendel csak a felszálló pálya végén volt képes a levegőbe emelni. A gép lassan emelkedett 50 m-es magasságba, a pilóta ekkor húzta be a futókat, ám ekkor leállt a bal oldali BMW hajtómű, majd nem sokkal később a jobb oldali is. Végül a dugattyús motor mentette meg az új gépet, aminek a vonóereje lehetővé tette a kényszerleszállást és képet adott a fejlesztőknek a gázturbinás hajtómű akkori megbízhatóságáról.

Amíg a BMW 003-as hibáit elemezték és a fejlesztésén dolgoztak a gyár telephelyén, addig a konkurens 8,4 kN tolóerejű Jumo 004A-0 hajtómű abba a fázisba ért, hogy végre elkezdődhettek a repülési próbái. A Jumo 004A-0-nak nem csupán a tolóereje volt nagyobb, hanem a tömege és a méretei is, ezért a hajtómű gondolákat át kellett tervezni, hogy a hajtóművek tökéletesen illeszkedjenek a szárnyhoz. A hajtóművet a farokfutós elrendezésű, légcsavaros hajtás nélküli Me 262V3-as (PC+UC) modell szárnyai alá szerelték, és 1942 július 18-a reggelén Wendel elkezdhette a nekifutást a felszálláshoz. A gép lassan gyorsult és a pilótának az volt az érzése, hogy a magassági kormányon ébredő erő kevés a gép farokrészének az elemeléséhez. A felszálló pálya vége gyorsan közeledett, majd 300 méterrel a vége előtt Wendel megszakította a felszállást és egy extrém fékezéssel elkerülte a katasztrófát. A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a szárny leárnyékolta a magassági kormányt, ami így vesztett a hatásosságából és a csökkent felhajtóerő miatt lehetetlen volt elemelni a talajtól a törzs farokrészét. A program második berepülése ezért egy hosszabb felszálló pályán folytatódott. A nekifutás hasonlóan alakult, mint az első esetben, de amikor a gép elérte a számított felszálló sebességet Wendel egy pillanatra megfékezte a főfutókat, egy impulzusszerű bólintó nyomatékot idézve elő, ami pontosan elég volt ahhoz, hogy a farokrész elemelkedjen és a gép a levegőben volt. A leszállást követően a pilóta megjegyezte, hogy a gép irányíthatósága jelentősen javult a korábbiakhoz képest.

Me 262V1-es felszállása

Az első hivatalos felszállás napján Wendel még egy felszállás során ellenőrizte a repülőgép viselkedését, és megállapítást nyert, hogy a szárnytőben az áramlás idő előtti leválása árnyékolja le a magassági kormányt. A gép aerodinamikai tulajdonságainak javítása érdekében a szakemberek megnövelték a szárnyprofil viszonylagos vastagságát a tőbordánál, valamint ugyanott módosították a belépőél szögét.

A Messerschmitt Bf 109-eshez hasonlóan a szárny belépőélét automatikusan nyíló orrsegédszárnnyal tervezték, eredetileg a hajtómű gondolától a szárny végéig, azonban a berepülések tapasztalatait figyelembe véve az orrsegédszárnyat kiépítették a törzs és a hajtóműgondola közötti szakaszon is. Ez a szárny-mechanizációs eszköz javította a repülőgép nagy állásszögeken való repülési tulajdonságait, de számos „gyermekbetegsége” volt még a gépnek, ami megoldásra várt, hogy a szériaérettséget elérje.

A Me 262V2-es 1942 október 2-án teljesítette második – 20 percig tartó – felszállását a lechfeldi repülőtérről. Ez a repülőgép összesen 48 felszállást teljesített, míg 1943 április 18-án a földbe csapódott Wilhelm Ostertag berepülő pilótával a kabinban. Ennek a katasztrófának a valószínű oka az aerodinamikai szakemberek előtt akkor még ismeretlen volt. A zuhanás során hangsebesség közeli sebességre gyorsuló gépen fejnehéz nyomaték ébredt, mely zuhanásból a pilóta a magassági kormány hatásfok vesztése miatt már képtelen volt kivenni a gépet.  

1942 július 18-án Wendel a Me 262V3-as géppel a leipheimi repülőtérről szállt fel a soron következő tesztrepülésre. A felszállás után 2000 m-re emelkedett tartva a 600 km/h repülési sebességet, majd 12 perc után leszállt és lelkesen értékelte a rövid repülés tapasztalatait: a nekifutás első 600 m-én az oldalkormány érzéketlen volt, majd a gép elemelkedése után minden rendben volt, a csűrőkre nagy figyelmet kellett fordítani a rajtuk ébredő erők miatt, majd a levegőben a trimmelést követően ez a probléma is megszűnt. „A hajtóművek úgy dolgoztak akár egy óramű. Igazi öröm volt a repülés ezzel az új géppel.” – mondta Wendel.

1942 augusztus 11-én Heinrich Beauvais készült felszállni a Me 262V3-as géppel egy ellenőrző repülésre, de annak ellenére, hogy a gyári berepülő pilóta figyelmeztette a gép felszállás során tapasztalt viselkedésére ezt nem vette figyelembe. A gép sebessége nem volt elegendő az elemelkedéshez és a felszálló pálya végén akadálynak ütközött majd felborult. A pilóta sérülésekkel, de élve hagyta el a kabint. A berepülési program folyamatosságának fenntartása érdekében a Me 262V1-es gépen elvégeztek minden olyan átalakítást ami lehetővé tette, hogy a két Jumo 004A-0-s hajtóművel folytatható legyen a berepülési program. A hajtóművek felszerelésén túl beépítettek három 20 mm-es MG 151/20-as gépágyút a gép orrába, a kabint hermetikussá alakították, majd október 1-én a V1-essel folytatódott berepülési program egészen 1944 júliusáig tartott amikor a gép olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy már nem volt helyreállítható.

Wendel 1943 május 15-én szállt fel első alkalommal a Me 262V4-es (PC+UD) tesztgéppel, később pedig Adolf Galland a vadászrepülők szemlélője is ezzel a példánnyal repült, majd 1943 július 26-án Gerd Lindner – egy nappal azután, hogy Göringnek bemutatták a gép képességeit a levegőben – felszállás közben összetörte a gépet.

A Me 262V5-ös (PC+UE) gép három fontos dologban különbözött az elődeitől: továbbfejlesztett Jumo 004A-0 hajtóművek biztosították a repüléshez szükséges tolóerőt, a farokfutó helyett orrfutóval rendelkezett, bár ez nem volt behúzható és a repülőgép felszálló sebességének növelése céljából egy hat másodpercig működő 2,2 kN tolóerejű rakétatöltetet rögzítettek a gép hasa alá. Ez a gép 1943 június 6-án szállt fel első alkalommal, majd a tapasztalatok alapján a gyorsító töltet rögzítési pontjait újra tervezték, hátrább a törzs alján, majd a következő felszállás során a gép mintegy 274 méterrel rövidebb távolság után emelkedett el a felszálló pályától. Ez viszonylag pozitív eredmény volt, azonban 1943 augusztus 4-én a gép orrfutója kitört és a roncsolódás olyan mértékű volt, hogy nem volt érdemes javítani.

A Me 262V6-os (VI+AA) volt az első igazi előszéria modell. Ebben a gépben egyesítettek sok már korábban kiérlelt technikai megoldást, melyek közül a legfontosabb a hidraulikusan működő tricikli elrendezésű futómű volt, ami lehetővé tette a kis légellenállású felszállást a továbbfejlesztett Jumo 004B-0 hajtóművel. A V6-os modell úgy készült, hogy az orrszekciójában már a helyükön voltak a 30 mm-es gépágyúk előbeépítései, amelyekhez a későbbiekben lehetett rögzíteni a gépágyúkat. Ezt a gépet Gerd Lindner repülte be 1943. november 26-án Insterburg repülőterén majd további 27 felszállás során segítette a fejlesztők munkáját, majd 1944 március 9-én Kurt Schmidt pilótával együtt katasztrófát szenvedett.

A JUMO-004-es hajtómű

A folyamatos módosítás, tökéletesítés és az ezzel együtt járó sikerek mellett a fejlesztők rengeteg új nehézséggel szembesültek mind a hajtómű, mind sárkányszerkezet fejlesztése terén, hiszen ismeretlen területen mozogtak. Dr. Anselm Franz a Junkers hajtómű fejlesztési vezetője megosztotta gondjait Hermann Göringgel és Erhard Milchel, amikor látogatást tettek Dessauban: „Két problémára szeretnék rávilágítani ami a hajtóművet illeti. A turbinatárcsába beerősített turbinalapátok vibrációja teljesen kiszámíthatatlanná teszi a hajtómű üzemét, a másik problémát pedig a hajtómű vezérlő egység okozza. Regensburgban is elmondtam, hogy 8000 m repülési magasságig mi képesek vagyunk ellenőrzés alatt tartani a hajtómű működését, de ettől nagyobb magasságban ez bizonytalanná válik. Ez a hajtómű repült már 11000 m felett is, de nem tudjuk teljes bizonyossággal garantálni, hogy a szériagyártás elindításáig mi megtaláljuk a hiba okát és korrigálni tudjuk azt, hogy a pilóták úgy tudják vezérelni a hajtóművet, hogy közben a láng nem alszik ki az égőtérben.

A Jumo 004B-1-es módosított hajtómű a Me 262V7-es (VI+AB) modellbe építve 1943. december 20-án mutatkozott be majd 1944 május 19-én katasztrófát szenvedett.

A Me 262V8-as (VI+AC) modell szintén Jumo 004B-1-es hajtóművel készült, de ez volt az első gép, amelybe négy darab 30 mm-es MK 108-as gépágyút építettek Revi 16B célzókészülékkel és összesen 360 darab lőszerkészlettel, ami így teljes harci terheléssel 1943. március 18-án szállt fel. Ez a gép 1944. április 19-én az első tagja lett a Thierfelder Kommandonak, majd 1944 októberében leszállás közben katasztrófa során megsemmisült.

Összesen tizenkét kísérleti gép készült, az utóbbiakat – Me 262V11 (gyártási szám: 130 007) és Me 262V12 (gyártási szám: 130 008) – aerodinamikai kutatásokhoz használták fel. A Me 262V12-es gép 1944. július 6-án szállt fel első alkalommal, majd 19 nappal később Heinz Herlitzius elérte a 1004 km/h sebességet.

A légellenállás csökkentése érdekében mindkét gépet módosított áramvonalasabb kabintetővel látták el. Ezt követően ez a két kísérleti példány további ellenőrző repülések céljából átkerült a „262-es Kommandoba”.

A német repülőipar 1944 elején 30 darab Me 262A-0-ás vadászgépet készített elő próbaüzemeltetésre. Tizenöt géppel a Thirfelder kapitány által vezetett „262-es Kommando” állományában a lehfeldi repülőtéren gyakorlott vadászpilóták új légiharc taktikát dolgoztak ki, a többi gépet a rechlini tesztközpontba irányították.

Ebben az időben az egyik legkülönösebb probléma, ami az aerodinamikával foglalkozó szakembereket nyugtalanította, a repülőgépnek az M>0,8 sebességnél a hossztengely mentén kialakuló „fejnehéz” nyomaték volt, majd az ezt követő zuhanás, ami a pilóta és a gép elvesztését jelentette. A pilóták fizikai ereje nem volt elegendő a felvétel végrehajtásához. L. Hoffmannak a Messerschmitt gyár berepülő pilótájának a háború utolsó hónapjaiban sikerült nagy sebességek mellett vizsgálni a Me 262-es repülési tulajdonságait. Abban az időben azok a teszteredmények nagy jelentőséggel bírtak melyeket ő így összegzett:

  1. A sugárhajtású repülőgépek további fejlesztésének elősegítése érdekében nagy fontossággal bír a repülési adatok lehető legteljesebb összesítése, rendszerezése és elemzése.
  2. A repülőgép tesztelésének folyamatában nagyon szokatlan balesetek voltak, amelyek okát meg kell magyarázni.
  3. A balesetek a következőképpen történtek: A Me 262-es vízszintes repülésben M>0,8 sebesség elérését követően spontánan süllyedésbe kezdett, amit a gép pilótája már nem volt képes korrigálni és a gépet zuhanásból kivenni.

Az okok felderítése és elemzése teljesen lehetetlen volt, mert a pilóták nem élték túl a szerencsétlenséget, a gépek pedig darabokra törtek.

A Me 262-es nagysebességű repülési tesztjei minden esetben egyazon metodika szerint történtek:

A pilóta 10.000 méteres magasságban a hajtóművek teljes tolóerejét felhasználva a maximális vízszintes repülési sebességre gyorsította a gépet. Ugyanekkor a két hajtómű tolóerejét nagyon óvatosan kiegyenlítette a csúszás minimálisra csökkentése érdekében. A szükséges fedélzeti műszerek hiánya miatt ilyenkor a pilóta csak saját érzéseire támaszkodhatott. Ezután a pilóta vízszintes repülésből lassan és finoman a hajtóművek legnagyobb tolóereje mellett süllyedésbe vitte a gépet, ugyanakkor a gázkarokkal a tolóerő utolsó nagyon finom kiegyenlítése is megtörtént. A kialakuló lökéshullámok első hatása általában 7500 méteres magasságban jelent meg. Hirtelen erős zajhatás volt érezhető, melyet nyilvánvalóan sok kisenergiájú lökéshullám gerjesztett, amelyek azonban semmilyen módon nem befolyásolták a repülés stabilitását. Még a 7000 méteres repülési magasság elérése előtt, 950 km/h (M ~ 0,85) valós sebesség mellett a gép hirtelen rázkódás mellett leadta az orrát, és ekkor a repülési pálya kezdeti dőlésszöge 15⁰-ra változott.

Ugyanakkor a magassági kormány felületén jelentős terhelés ébredt és adódott át a repülőgép botkormányára, amit a pilóta mindkét kezének teljes fizikai ereje sem tudott kiegyenlíteni. A 7000 méteres magasságon való áthaladása után a pilótának egy kézzel kellett a botkormányt maga felé húznia, a másik kezével pedig lassan és óvatosan kellett kiegyensúlyozni a repülőgépet hossztengelye mentén a magassági kormány elektromos trimmjének segítségével. A hajtóműveket, amelyeknek a tolóerővektora a repülőgép súlypontja alatt halad, semmiképpen volt nem szabad fojtani. Teljesen normális szituáció volt, ha körülbelül 4000 méteres magasságban a repülőgép közel 900 km/h sebességgel száguldott.

A Me 262V9-es (gyár 130 004) kísérleti gépből alakították ki a Me 262A-1-es vadászgép második prototípusát. Ezt követően a gyárban összeszereltek 30 darab repülőgépet, ami lényegében megegyezett a V9-el figyelembe véve a berepülések során felderített hibák miatt bevezetett módosításokat. Csak ezután jelent meg a Me 262A-1a gyártási változata, amely az összes későbbi módosítás alapja lett.

1944 júliusában a Me 262A-1a változatot, – ami gyakorlatilag nem különbözött a Me.262A-0 előgyártmánytól – “Schwalbe”/”Fecske” névre keresztelték, majd átrepülték a “262-es Kommando” állományába.

A pilóták megjegyezték, hogy a Me 262A-1-es modell sokkal könnyebben volt vezethető, mint a Lufwaffe fő vadászgépe a Bf-109G típus. Igaz, a sugárhajtóműves gép fordulási sugara nagyobb volt, mint a dugattyús vadászoké, de a nagy orsózási szögsebessége részben ellensúlyozta ezt a hátrányt, ennek ellenére veszélyes volt fordulóharcba bocsátkoznia a dugattyús vadászgépekkel.

A helyzet nem volt jobb nagy állásszögű repülés során mivel a repülőgép instabillá vált, ami károsan befolyásolta az útirányú kormányzását és függőleges tengely körüli lengést eredményezett, ez pedig csökkentette a gépágyú célzási pontosságát. Hangsebességhez közeli repülési sebességeken, a gép hossztengely körüli ingadozása jelentősen megnövekedett és a bedöntések szöge elérte a ±10⁰-ot, a lengés periódusideje pedig elérte két másodpercet. Ugyanakkor a csűrők hatékonysága nullára csökkent.

A gép fegyverzete négy darab 30 mm-es MK 108A-3-as ágyúból állt, 100 darab lőszerrel a felső fegyverekhez és 80 az alsó fegyverekhez. A fegyverek ilyen megválasztása azt bizonyította, hogy a repülőgépet az ellenséges bombázók elleni küzdelemre készítették, és nem volt szó vadászok elleni bevetéséről. Az MK 108A-3-as 30 milliméteres gépágyúinak tüze 220 méteres távolságra volt hatásos, míg az amerikai bombázók védőgéppuskái 700 méteres távolságból hatásos tüzet biztosítottak a német vadászgépek ellen. Emiatt a német vadászok sokszor súlyos veszteségeket szenvedtek a támadó bombázókkal vívott légiharcokban. Az a tény, hogy ezek a repülőgépek rendkívül érzékenyek voltak a géppuskák tűzére, azt bizonyítja, hogy a pilóta és a létfontosságú harci rendszerek nem rendelkeztek elegendő védelemmel.

Hogy a problémát kiküszöböljék, a gyár mérnökei más fegyverek beépítésének lehetőségeit is megvizsgálták. A Me 262A-1a/U1-es változatot két MG-151/20 mm-es ágyúval, rakaszonként 146 darab lőszerrel és egy 30 mm-es MK-103 gépágyúval, rakaszonként 144 darab lőszerrel tesztelték.

Mint minden újításra, a rakéták alkalmazására is igaz, hogy a szükség hozta létre. Az Me 262-es repülőgépre eredetileg tervezett 20 mm-es gépágyúkkal 23 találatot kellett elérni a B-17-es stratégiai bombázón, hogy biztos legyen a megsemmisítés. Ennek azonban nagyon kicsi volt az esélye, hogy ezt a találatszámot elérjék a német pilóták, figyelembe véve a Combat Box védelmi hatékonyságát. A 20 mm-esek alacsony eredményessége vezetett el a 30 mm-es gépágyúk alkalmazásához. Az MK-108-as gépágyút kifejezetten vadászgépek számára fejlesztették ki, mely kis méretekkel és tömeggel, valamint megfelelően nagy tűzgyorsasággal rendelkezett. Ez a fegyver ideálisnak tűnt, mivel 3 találat elegendő volt egy négymotoros bombázó megsemmisítéséhez, azonban rövid csöve, valamint ebből eredően a lövedék alacsony kezdősebessége miatt a támadó vadászgépnek közel kellett repülni a bombázóhoz. Ezzel kitéve magát a védőfegyverek tüzének.

A Légügyi Minisztérium ekkor fordult a Waffen und Munitionsfabrikhoz,[2] hogy biztosítsanak megfelelő hatásfokú fegyvert a hazai vadászgépek számára. Dr. Kurt Heber vezette az 55 mm-es űrméretű R4M rakéta fejlesztési projektet. Az R4M egy szilárd hajtóanyagú rakéta volt, valójában egy 55 mm átmérőjű, 812 mm hosszú acélcső, aminek az orrában 0,52 kg Hexagon robbanó anyag biztosította a romboló hatást. A rakétákat a Me 262A-1b félszárnyaira szerelt 24 indító berendezésről indították, ami az 1500 … 1800 méteres repülési pályán 525 km/h maximális sebességre tett szert. Az első kísérleti eredmények kiábrándítóak voltak mert a rakéta a repülési pályán pontatlan volt és instabil. Az indítási tesztek során a rakéták ideális pályáját úgy érték el, hogy a Me 262-nek az indítás pillanatában egy kissé meg kellett emelni az orrát. 1945 februárjának utolsó hetében a III/JG7 pilótái az R4M rakéta alkalmazásával 45 négymotoros bombázót lőttek le.

Az R4M Orkan

A Ruhrstahl vállalat mérnökeinek egy csoportja Dr. Kramer irányítása alatt 1943-ban kezdett hozzá az X-4-es irányított rakéta kutatási és fejlesztési projekthez, ami jelentős lépés volt a vadászgépek légiharcának fejlődése terén. Az X-4-es kúpos orrkialakítással és henger törzzsel készült, négy nyilazott szárnnyal és négy vezérsíkkal. Két ellentétes félszárny végein kis áramvonalas kapszulák voltak, amelyek a vezérlőjelet továbbító elektromos huzalokat tárolták felcsévélt állapotban és az X-4-es repülése során biztosították a repülőgép és a rakéta közötti kommunikációt. A másik félszárnyak végein hasonló kapszulában egyszerű fáklyák voltak, amelyek segítették a pilótát abban, hogy az X-4-et követni tudja a szemével és a tervezett útvonalon tudja tartani. A vezérsíkokon elhelyezett kis kormányok segítségével történtek a pályakorrekciók. A repüléshez szükséges teljesítményt a BMW 109-548 rakéta-hajtóműve szolgáltatta. A rakéta orrába 20 kg súlyú, 7,6 méteres romboló sugárral rendelkező harci részt helyeztek el, amit a rakéta kontakt, vagy akusztikus közelségi gyújtója robbantott fel. A rakéta hatótávolsága 300 m volt.

A Ruhrstahl X-4-es rakétája

A Me 262 gyártásának beindításától kezdve körülbelül 1400 gépet állítottak elő, de maximum 200 működött egyszerre. A források szerint a Me 262-esek 300–450 ellenséges repülőgépet lőttek le, és a szövetségesek mintegy száz Me 262-et pusztítottak el a levegőben. Mivel a szövetséges csapatok Németországot intenzíven bombázták, a Me 262-es gyártását kis vállalatok között osztották fel Németországban és néhány megszállt ország iparvállalatainál.

A Me 262 éjszakai vadász

A Me-262-es éjszakai változat megépítéséhez tökéletesen megfelelt a gép kétüléses oktató/tréner változata, mely Me-262B-1a változatot 1944 nyarán mutatták be a légierő vezetőinek. A gépet két kormányos kialakítással készítették, a második kabint az egyik üzemanyagtartály helyén alakították ki. A repülési időtartam csökkenése nem volt megengedhető, ezért az üzemanyagot két 300 literes külső póttartály felszerelésével biztosították. A póttartályokat a törzs mellső része alá függesztették, melyekből mintegy tizenöt darab készült.

A kétüléses oktató változatból rövid időn belül megszületett a lenyűgöző Me 262B-1a/U1 éjszakai vadász változat, melynek fő fegyvere a FuG-218 Neptun hosszú hullámhosszú radar, a Naxos centiméteres hullámhosszú radar, valamint két 30 mm-es MK-108-as és két MG-151/20-as gépágyú lett. A típust 1944 októberében próbálta ki az ismert éjszaki vadászpilóta Hajo Hermann. A Neptun Yagi antennái csökkentették ugyan a repülőgép végsebességét, de még mindig gyorsabbak voltak, mint a gyűlölt brit De Havilland Mosquito vadászgépek melyek abban az időben uralták a német légteret.

A következő télen Kurt Welter a Kommando Stamp vezetője Me-262A-1a nappali vadászgépekkel vívta a “Wilde Sau” éjszakai harcokat, majd áprilisban kapott az egység néhány Me-262B-1a/U1 éjszakai harcra épített vadászgépet. Az új eszközzel kapcsolatos nehézségek ellenére Welter 20 légi győzelmet aratott, ami a háború legnagyobb légigyőzelmet elért sugárhajtású vadászpilótájává emelte őt.

A háború végére a Messerschmitt gyár az éjszakai vadászgépet továbbfejlesztette és a módosított gép Me-262B-2a változatként került lajstromba. Ez a gép hosszabb törzzsel és nagyobb üzemanyag-kapacitással rendelkezett. Az új gépet kezdetben a Neptun-radarral építették, de terv szerint a centiméteres hullámhosszúságú „Berlin” radart alkalmazták volna az elavult Neptun helyett. A Berlin radarnak jobb felbontása mellett, orrkúp alá rejtett parabola antenna biztosította a rádiójelek kisugárzását és vételét, így az antenna többé nem jelentett légellenállást és sebességcsökkenést a repülőgép számára. További tervezett módosítás volt, hogy a Me-262B-2a-t a törzs hátsó részébe felfelé tüzelő ágyúval lássák el, ami lehetővé tette volna a RAF bombázók elleni támadást azok holt teréből a hasuk felől.

ME 262A-1a éjszakai vadászgép

Me 262 HG[3] fejlesztési irány

Adolf Busemann már 1935-ben javasolta, hogy nyilazott szárnyak alkalmazásával csökkenthető lenne a Me 262-es hangsebesség közeli repülése során a szárny hullámellenállása.  1941 áprilisában Busemann javaslatot tett egy 35°-os nyilazási szögű szárny alkalmazására (Pfeilflügel II, szó szerint „nyílszárny II”) a Me 262-esen, ugyanolyan nyilazási szögre, mint amilyet később az amerikai F-86 Saber és szovjet MiG-15-ös vadászgépeken alkalmaztak. Bár Busemann javaslatát nem alkalmazták a Me 262-esen, ő 1944-ben tovább folytatta aerodinamikai kutatásait a HG II-es és HG III-as változatokkal, amelyeknek a szárny nyilazási szöge 35°-os és 45°-os volt.

A nagysebességű repülés iránti érdeklődés ráirányította a figyelmet a szárny nyilazási szög és a légellenállás közötti összefüggésekre. A kiterjedt kutatások 1940-ben kezdődtek a nyilazott szárnyakkal, majd az eredmények a Messerschmitt tervezőirodáiban 1944 évben folytatódtak a rajztáblákon. Míg az 1944-ben tesztelt Me 262V9-es HG I-en végrehajtott módosítás lényegében csak a kabintető alakját érintette, amivel a hullámellenállást csökkentették, addig a HG II-en és a HG III-on végrehajtott módosítások sokkal radikálisabbak voltak.

A tervezők a HG II-esen a már áttervezett alacsony vonalvezetésű kabintetőt, 35°-os nyilazású szárnyat és V-farokfelületeket alkalmaztak, a HG III-as modellen még érdekesebb megoldások alkalmazásával igyekeztek csökkenteni a gép hullámellenállását. Tovább növelték a szárny nyilazási szögét egészen 45°-ig, a hajtóműveket a szárny alól áthelyezték a törzs-szárny csatlakozási ponthoz és visszatértek a hagyományos farokfelületekhez.

A Me-262HG III nagysebességű változat makettje szélcsatornában

Írta: Dobos Endre


[1] Reichsluftfahrtministerium – RLM: légügyi minisztérium

[2] Waffen und Munitionsfabrik – Fegyver és Lőszergyártó Vállalat

[3] HG – Hochgeschwindigkeit-nagy sebességű

Friss írások

A US Air Force közzé tette a következő generációs NGAD vadászgépre vonatkozó mennyiségi elképzeléseit

  Az Egyesült Államok Légi Hadviselési konferenciáján elhangzott, hogy a következő generációs NGAD vadászgépből mennyit kíván beszerezni a légierő.  Ez a mennyiség a NGAD pilóta...

Két ukrán pilóta az Egyesült Államokban képesség felmérésen vesz részt

Két kongresszusi és egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint jelenleg két ukrán pilóta tartózkodik az Egyesült Államokban annak meghatározására, hogy mennyi ideig tarthat a...

Kína 6. generációs vadászgép terve erős hasonlóságot mutat az amerikai NGAD vadászgéppel

Egy kínai kormányközeli újság közzétette a maga nemében első, vezérsíkok nélküli dizájnt a jelenleg fejlesztés alatt álló kínai 6. generációs vadászgépről, amely feltűnően hasonlít...

Lengyelország lehet az első európai vásárlója a dél-koreai KF-21-es Boramae vadászgépnek

A Dél-Korea és Lengyelország közötti növekvő védelmi együttműködés eredménye lehet, hogy Lengyelország a KF-21-es többcélú harci repülőgép első európai ügyfelévé válhat. Erre utalt a...

Az F-35 Block 4-es változat új elektronikai harc csomagot kap

Arra a kérdésre, hogy mit tesz az asztalra az F-35-nek a Block 4-es néven ismert hatalmas fejlesztési programja, Mark Kelly, az Air Combat Command...