Kezdőlap A katonai repülés jelene A Lockheed új koncepció rajzot közölt a USAF új harci gépéről

A Lockheed új koncepció rajzot közölt a USAF új harci gépéről

Kategória

A Lockheed Martin egy új grafikát jelentetett meg, amely feltételezhetően a hatodik generációs NGAD harci repülőgépet ábrázolja. Az alkotás elsősorban a Lockheed LMXT tanker koncepcióját hivatott bemutatni, amelyen egy függőleges vezérsíkok nélküli, hatodik generációs harci gép légi utántöltése látható.

A Lockheed Martin elképzelése szerint a potenciálisan személyzettel rendelkező NGAD repülőgép látható rombusz alaprajzú szárny, törésvonal nélküli, egyenes be- és kilépőélekkel. A szárny és a hosszú törzs, finoman simul össze és válik egy egységgé, majd az orr felé hirtelen elvékonyodik.

A NGAD harci gép koncepció rajza Kép: Lockheed Martin

A farokfelületek nélküli rajzok gyakran jelentek meg az NGAD harci géppel kapcsolatban a koncepció művészetben. Ez az elrendezés hivatott biztosítani a gép alacsony érzékelhetőségét (lopakodást), jelentős belső üzemanyag, fegyverzet és érzékelők számára biztosított térfogat mellett, magas szintű hatékonyságot kínálva.

A törzs középső részén két oldalt, két hosszanti kidudorodás látható, amelyek vélhetően a hajtómű S-alakú szívócsatornái.

A kép azonban meglepetést okozott, mert az ábrázolt harci gép sokkal kisebbnek tűnik, mint az NGAD korábbi koncepciótervei. A gép teljes jelkisugárzás (elektromágneses, infra) és visszaverés kezelésének a szintje olyan magas, hogy a manőverező képesség, mint repülési jellemző némileg háttérbe szorult. Vélhetően ez az oka, hogy a tervező eltekintett a függőleges vezérsík alkalmazásától.

A gép viszonylag kis mérete azt is jelzi, hogy a küldetését végrehajthatja opcionálisan pilóta nélkül, vagy pilóta irányításával is.

A rajzon látható gép formája hasonlít a Lockheed Martin által az Egyesült Államok légiereje számára tervezett következő generációs légi dominancia (NGAD) harci gépre, amelyet a vállalat a NGAD program keretében dolgozott ki.

Ezek közül a tervek közül eddig kettőt hoztak nyilvánosságra: az egyik döntött függőleges vezérsíkokkal rendelkezik, amely általában az 1990-es évek Northrop Grumman YF-23 prototípusára emlékeztet, a másik pedig valószínűleg az amerikai haditengerészet 2010-es évek eleji F/A-XX programjához kapcsolódik.

Utóbbi kísértetiesen hasonlít a Lockheed Martin legutóbbi illusztrációján látható rombusz alaprajzú gépre, ami arra utal, hogy a cég még változtathat a koncepción.

A képen ábrázolt harci gép hajtóműveinek szívócsatorna nyílásai rejtettek, valószínűleg a repülőgép törzse alatt helyezkednek el, amely egy, a lehetséges megoldások közül. Egy korábbi képen a nyílások a kabin mögött voltak láthatók. Augusztus 19-én az amerikai légierő (USAF) bejelentette, hogy összesen mintegy 4,9 milliárd dollár értékű szerződést ítélt oda öt vállalatnak a hatodik generációs vadászrepülőgép adaptív hajtómű prototípusának kifejlesztésére, amint azt az EurAsian Times korábban megjegyezte.

A légierő két különböző harci gép változat lehetőségét is megemlítette: az egyik nagyobb hatótávolságú, amely jobban megfelel az indiai-csendes-óceáni térségben történő műveletekhez, és egy rövidebb hatótávolságú, amely jobban megfelel az európai hadszintér méreteinek. Azonban valószínű, hogy a két változat külső méreteiben nem lesz drámai változás.

Különböző koncepció elképzelések a NGAD projektben Kép: Pinterest

A függőleges vezérsík nélküli kialakítás kisebb légellenállást és jó lopakodó tulajdonságokat biztosíthat, és mivel a gép vélhetően statikusan instabil jellemzőkkel bír majd, így megfelelő manőverező képességgel is fog rendelkezni.

Mikorra várható a NGAD?

Az amerikai légierő titkára Frank Kendall szerint a következő generációs vadászplatform még tervezési fázisban van. Hivatalosan még nem ért a gyártástervezési és gyártásfejlesztési szakaszba.

A Lockheed Martin egyike azon vállalatoknak, amelyek az NGAD létrehozásán dolgoznak. Ez a „rendszercsalád” új és kisebb méretű érzékelőket, nagyobb hatótávolságú rakétákat, hálózati és bevetési menedzsment képességeket foglal magában. Frank Kendall, a légierő titkára júniusban kijelentette, hogy a projekten belül még mindig van verseny, de további részleteket nem közölt.

Egy korábban közzétett NGAD koncepció rajz Kép: sandboxx.us

A hatodik generációs harci repülőgép a NGAD koncepció mellett magában foglalja a Cooperative Combat Aircraft[1] (CCA) koncepcióját is, amely szerint a hatodik generációs vadászgép kötelékben repül majd, potenciálisan pilóta nélküli drónokkal.

A drónok képesek lesznek végrehajtani a pilóta által adott utasításokat, vagy saját programjuk szerint képesek lesznek felderítést, önálló célkeresést, azonosítást és megsemmisítést, vagy aktív elektronikai zavarást végezni légi, földi és vízfelszíni célok ellen.

Még hosszú ideig várnunk kell, hogy a hatodik generációs vadászgépnek megismerhessük a képességeit. Még ha az NGAD vadászrepülőgépekben alkalmazott technológiák elég fejlettek is voltak ahhoz, hogy biztosítsák a program elérte a beszerzési ütemtervnek megfelelő gyártástervezési és gyártásfejlesztési szakaszt, de a Védelmi Minisztérium még nem adta meg a továbblépésre vonatkozó engedélyt.

Az NGAD több száz millió dollárba fog kerülni – jelentette ki Kendall a képviselőház fegyveres szolgálatai bizottsága előtt 2022 áprilisában tartott meghallgatáson. A NGAD a történelem legdrágább repülőgép-programja, de konkrét számot nem közölt.

Dobos Endre

Forrás: The EurAsian Times

[1] Cooperative Combat Aircraft (CCA): együttműködő harci repülőgép, amely alapvetően a drónrajjal közös bevetés lehetőségére utal

 

Friss írások

A US Air Force közzé tette a következő generációs NGAD vadászgépre vonatkozó mennyiségi elképzeléseit

  Az Egyesült Államok Légi Hadviselési konferenciáján elhangzott, hogy a következő generációs NGAD vadászgépből mennyit kíván beszerezni a légierő.  Ez a mennyiség a NGAD pilóta...

Két ukrán pilóta az Egyesült Államokban képesség felmérésen vesz részt

Két kongresszusi és egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint jelenleg két ukrán pilóta tartózkodik az Egyesült Államokban annak meghatározására, hogy mennyi ideig tarthat a...

Kína 6. generációs vadászgép terve erős hasonlóságot mutat az amerikai NGAD vadászgéppel

Egy kínai kormányközeli újság közzétette a maga nemében első, vezérsíkok nélküli dizájnt a jelenleg fejlesztés alatt álló kínai 6. generációs vadászgépről, amely feltűnően hasonlít...

Lengyelország lehet az első európai vásárlója a dél-koreai KF-21-es Boramae vadászgépnek

A Dél-Korea és Lengyelország közötti növekvő védelmi együttműködés eredménye lehet, hogy Lengyelország a KF-21-es többcélú harci repülőgép első európai ügyfelévé válhat. Erre utalt a...

Az F-35 Block 4-es változat új elektronikai harc csomagot kap

Arra a kérdésre, hogy mit tesz az asztalra az F-35-nek a Block 4-es néven ismert hatalmas fejlesztési programja, Mark Kelly, az Air Combat Command...