Kezdőlap A katonai repülés múltja A Fokker G-1-es nehézvadász

A Fokker G-1-es nehézvadász

Kategória

Ahogy a repüléssel foglalkozó szakemberek ismeretei a ’30-as években bővültek, úgy hajtotta őket a vágy a nagyobb sebesség és a nagyobb hatótávolság elérésére. A kor szerény teljesítményű motorjaival azonban csak két motor alkalmazásával volt remény kitűzött céljaik elérésére. Az egyes országok gazdasági erejüknek megfelelően voltak képesek finanszírozni a kutatást és fejlesztést, így például Németországban egyre több kutatóintézet és tervező iroda született, míg más gyengébb gazdasági képességekkel rendelkező országban a lehetőségek visszafogottabb tempót tettek lehetővé.

Hollandia is az utóbbiak közé tartozott és a légierő koncepcionális fejlesztését nem specializált funkciójú repülőgépekkel, hanem egy többcélú – vadász, vadászbombázó és felderítő – repülőgép szolgálatba állításával kívánták megoldani. A holland szakemberek véleménye szerint a születendő gépet, mint egy „könnyű cirkálót” kellene alkalmazni, ami egyesítette volna magában a fent említett funkciókat. A Fokker Repülőgyár saját kockázatára fogott az új fejlesztési projektbe Dr.Erich Schatski főkonstruktőr javaslatára és vezetésével. Elkezdődött a koncepció szerinti követelmények harcászat-technikai követelményekké alakítása és a többfunkciós követelményekből adódó ellentmondások feloldása. Dr. Schatski javaslata végül is egy alap-repülőgép volt, amiből kis átalakítással lehetett létrehozni a különböző specializált változatokat.

Az egyes változatoknak a következő funkcióknak kellett megfelelniük:

  • nehézvadászgép
  • harcászati támogató
  • közeli és távoli fotó-felderítő
  • könnyű bombázó (vízszintes és zuhanó repülésből).

A végleges változat az 1935-ös év kezdetére kristályosodott ki, mely szerint a törzs hegesztett rácsszerkezete és alumínium borítása megfelelő merevséget biztosít, az osztott törzs teherviselő eleme a furnér törzskeret alumínium lemezborítással, a szárny pedig vegyes fa-alumínium építéssel készült. A motortartó elemei szintén acélrúdból készültek. Dr. Schatski a repülőgép erőforrásának a 690 LE-s léghűtéses, kétsoros 14 hengeres Hispano-Suiza 14AB 02/03 csillagmotort választotta, ami abban az időben a francia repülőgépek széles körben alkalmazott motorja volt.

Fokker G-1-es vadászgép

A repülőgép támadó fegyverzetét a törzs orr-részében kívánták elhelyezni egy blokkban. A fegyverek kiválasztása során szóba kerültek 20 vagy 23 mm-es Madsen gépágyúk, 12,7 mm-es és 7,9 mm-es géppuskák. Az egyik változat szerint két 20 mm-es gépágyú és négy darab 7,9 mm-es géppuska került volna beépítésre. A vadász változatban a pilóta és a védő géppuskás közötti teret úgy képezték ki, hogy az ott lévő benzintartály alatt egy darab 1×400 kg-os, vagy 2×200 kg-os bomba is függeszthetővé vált. A vadász és vadászbombázó változat személyzete két főből, a pilótából és a lövészből állt, a bombázó és a felderítő változatokban még egy rádiós-megfigyelő számára is szükség volt egy helyre.

Az előzetes tervek szerint 1935 nyarán elkezdték összeállítani a kísérleti X-2–es repülőgépet, majd 1936 novemberében kiállítottak a Párizsi Aeroszalonban egyszerűen csak Fokker repülőgépként jelölve. A szalon zárását követően a repülőgépet visszaszállították Hollandiába, és 1937 március 16-án Karel Toman-Mares a gyári berepülő pilóta végrehajtotta a géppel az első felszállását, amit később Emil Meinecke vett át és vitt végig. A rövid ellenőrző repülést követően a berepülő pilóta a gép repülési jellemzőt nagyon jónak minősítette, a gép irányíthatóságát a teljes sebességtartományban kielégítőnek értékelte, a leszállást pedig könnyűnek. A gép soron következő tesztrepülése során 1937 szeptemberében az egyik motor turbófeltöltője felrobbant, ami majdnem a prototípus elveszéséhez vezetett. A veszélyes repülési eseményt követő hibaelemzés konklúziójaként a Hispano-Suiza motort leszerelték a repülőgépről és 750 LE-s Pratt & Whitney SB4-G Twin Wasp Junior motorra cserélték.

A prototípust kipróbálták zuhanó bombázó szerepkörben is, amit meglepően jól teljesített, de a tervezők egy apró módosítással – hidraulikusan működtetett zuhanó féklappal – látták el, hogy megfelelő stabilitással biztosítsák a pilóta számára a pontos célzást a bomba kioldását megelőzően. A Svéd Légierő századosa Björn Bjuggren több mint 20 imitált zuhanó bombázó manővert végzett a géppel és rendkívül magasra értékelte a gép képességeit ebben a szerepkörben.

Több ország érdeklődött a G-1-es iránt, a Spanyol Köztársasági Hadsereg 26 gépet kívánt vásárolni, Svédország 18 darabot, Dánia 12 darabot, majd Svédország 72 darabra emelte a rendelni kívánt mennyiséget. Ugyanakkor Belgium, Törökország, Magyarország és Svájc légiereje is nagy érdeklődést mutatott a G-1-es iránt. A Holland Légierő 36 darab Bristol Mercury VIII-as motorral szerelt G-1-es gyártására és leszállítására kötött szerződést a Fokker gyárral. A Bristol Mercury VIII-as jó választás volt abból a logikából kiindulva, hogy az egymotoros Fokker D-XXI-es vadászgép szabványos motorját használják az új kétmotoros többcélú harci géphez is egyszerűsítve ezzel az utánpótlás logisztikai feladatait.

A szériagyártás során csak az első három példányt készítették háromszemélyes harcászati támogató feladatkörnek megfelelően a széria többi gépét kétszemélyes vadászváltozatnak megfelelően gyártották le.

A feszültségek növekedésekor a 3. JaVA[1] 26 gépét a Rotterdam melletti Waalhave repülőterére telepítették, a 4. JaVA gépeit pedig Alkmar közelébe. Az 1940 május 10-én bekövetkező német támadás során csaknem az összes repülőgép a földön semmisült meg, néhány gép melyeknek sikerült időben a levegőbe emelkednie légi győzelmeket is arattak.

A Fokker G-1-es rácsszerkezetű törzse

Szerző: Dobos Endre


[1] JaVA – Jachtvliegtuigafdeling – vadászrepülő csoport

Friss írások

A US Air Force közzé tette a következő generációs NGAD vadászgépre vonatkozó mennyiségi elképzeléseit

  Az Egyesült Államok Légi Hadviselési konferenciáján elhangzott, hogy a következő generációs NGAD vadászgépből mennyit kíván beszerezni a légierő.  Ez a mennyiség a NGAD pilóta...

Két ukrán pilóta az Egyesült Államokban képesség felmérésen vesz részt

Két kongresszusi és egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint jelenleg két ukrán pilóta tartózkodik az Egyesült Államokban annak meghatározására, hogy mennyi ideig tarthat a...

Kína 6. generációs vadászgép terve erős hasonlóságot mutat az amerikai NGAD vadászgéppel

Egy kínai kormányközeli újság közzétette a maga nemében első, vezérsíkok nélküli dizájnt a jelenleg fejlesztés alatt álló kínai 6. generációs vadászgépről, amely feltűnően hasonlít...

Lengyelország lehet az első európai vásárlója a dél-koreai KF-21-es Boramae vadászgépnek

A Dél-Korea és Lengyelország közötti növekvő védelmi együttműködés eredménye lehet, hogy Lengyelország a KF-21-es többcélú harci repülőgép első európai ügyfelévé válhat. Erre utalt a...

Az F-35 Block 4-es változat új elektronikai harc csomagot kap

Arra a kérdésre, hogy mit tesz az asztalra az F-35-nek a Block 4-es néven ismert hatalmas fejlesztési programja, Mark Kelly, az Air Combat Command...