Kezdőlap A katonai repülés jelene A dél-koreai KF-X projekt

A dél-koreai KF-X projekt

Kategória

Dél-Korea április végén, hetekkel a tervezett határidő előtt, bemutatja KF-X vadászgép prototípusát – közölte a Defense Acquisition Program Administration (DAPA) a koreai médiában idézett híradásában. Az első prototípus jelenleg az összeszerelés utolsó szakaszában van. Dél-Korea 2015 óta dolgozik a KF-X projekten, amelynek célja egy 4,5 generációs vadászrepülőgép kifejlesztése a légierő öregedő repülőflottájának leváltására. Az első prototípus összeszerelését 2020 szeptemberében kezdte meg a Korea Aerospace Industries Co. (KAI), a projekt vezetője a DAPA irányítása mellett.

Dél-Korea új következő generációs vadászgépének KF-X életnagyságú modelljét először a Media Day-en mutatták be Seongnam repülőterén a Szöuli Nemzetközi Repülési és Védelmi Ipari Kiállításon (ADEX) 2019 októberében.  

A KF-X prototípus, az ország első saját építésű vadászgépe, várhatóan a következő hónap végén gördül ki a szerelőcsarnokból. A KF-X, amely 20 éve „papírrepülőgépként” létezik, végre életnagyságban láthatóvá válik és rövidesen felemelkedik a felszállópályáról. 2026-ig, amikor a gépek sikerrel teljesítenek 2200 tesztrepülést, Korea lesz a 13. ország, amelyik saját vadászrepülőgépet állít elő.

A KF-X törzse Kép: koreaherald

A KAI sacheoni gyárában, amely háromszor akkora, mint egy focipálya (21 600㎡), az 1-es prototípus utolsó szerelési műveletei február 24-én még javában zajlottak. A futószalag első pozíciójában álló 1-es számú prototípus már hajtóművel volt szerelve, és már vadászgépre hasonlított. A KAI tisztviselőjének tájékoztatása szerint: “Jelenleg a szerelési műveletek 92%-át elvégezték, és csak olyan befejező munka maradt, mint a festés.” A sárgászöld testű KF-X hamarosan szürke festést kap. A gép súlya jelen állapotában 12 tonna, de függesztett fegyverekkel, ez 25 tonnára nő. A KF-X vadászgép 16,9 m hosszú, 11,2 m széles és 4,7 m magas, ami nagyobb, mint az F-16-os vadászgép, de kissé kisebb, mint az F-15-ös vadászgép.

Noha hat prototípust tesztelnek majd, valójában összesen nyolc géptest van gyártás alatt, köztük kettő, amelyeket a tartóssági vizsgálatokhoz használnak majd. A két szilárdsági tesztre szánt prototípus esetében értékelik, hogy képesek-e ellenállni a repülési terhelés 150%-ának és képesek-e teljesíteni tényleges élettartamuk 2,5-szeresét, vagyis 8000 óra repülési időt.

A kép előterében a gép orr része, hátul a törzs következő szekciója a szívócsatornákkal Kép: koreaherald

A KF-X az első vadászgép, amelyet Dél-Korea születése óta fejlesztettek, és a prototípus létrejötte az a pillanat, amikor ellenőrizhető, hogy elérték-e azt a teljesítményt, amely eddig csak a tervrajzokon volt látható. Az alkatrészek előállítási aránya (a költségek alapján) 65%-ban hazai, és ez várhatóan tovább bővül, hogy minél jobban hozzájáruljon a hazai gazdaság teljesítményének növekedéséhez.

Kim Dedzsung elnök indította el a KF-X vadászgép projektet, amelynek fejlesztési költsége 8,8 trillió won[1], a szériagyártás költsége pedig 18 trillió won az összesen 120 darab vadászgépre. A légierő vezérkara jóváhagyta a hazai vadászgép fejlesztési követelményeit, de a vállalkozás előrehaladása szokatlan módon nagyon lassú volt. Ennek az önbizalom hiánya volt az oka, amit a „Képesek vagyunk-e saját vadászgépet kifejleszteni?” kérdésben fogalmaztak meg. A pesszimizmus nagyon visszafogta a projektet. Ebben szerepet játszottak a tengerentúli védelmi ipar képviselői is, akik a saját vadászgépeik eladását forszírozták. Emiatt Koreában hétszer végeztek megvalósíthatósági tanulmányt, amelynek a költsége elegendő lett volna más fegyverrendszerek beszerzésére.

A KF-X lassan testet ölt a szerelőszalag végén Kép: koreaherald

2013-ban csak úgy lehetett komolyan előre haladni, ha a következő generációs vadászgép technológiákat megszerzik olyan kiválasztott külföldi vállalatoktól, amelyek már birtokában voltak mindennek. Így a következő évben több tucat F-35-ös vadászgép beszerzéséről döntöttek, hogy ellentételezésként megkapják a KF-X-hez szükséges kulcsfontosságú technológiákat. A projekt azonban újabb válsággal szembesült, amikor az Egyesült Államok megsemmisítette korábbi ígéretét. Fordulatok után a KF-X projekt költségvetése a 2015-ös állami költségvetésben tükröződött először, és a projekt végre erőre kapott. Az AESA radar gyártási technológiáját, amely az egyik legfontosabb rendszere a gépnek, az Egyesült Államok nem volt hajlandó átadni, ezért Dél-Korea saját erőforrásból hozta létre.

Az első tesztrepülés csak azután válik valósággá, hogy a sárkányszerkezet ez év közepétől körülbelül egy éven át sikeresen teljesíti a tartóssági tesztet. A KAI ezt követően összesen 2200 tesztrepülést tervez végrehajtani a következő évtől, egészen 2026-ig. Gwang-soo Ryu, a KAI üzleti részlegének vezetője elmondta: „Ez még mindig egy késésben lévő projekt, ezért a tesztrepülési menetrend szoros, de ha az időjárás nem teszi lehetővé a repülések végrehajtását, vagy késnek a munkák, akkor nem fogjuk tudni betartani a tervezett határidőt. Ezért a kutatás és fejlesztés területén szeretném bevezetni az 52 órás heti munkarendet.”

Dél-Korea két fontos követelményt teljesít a KF-X projekt megvalósításával: egy korszerű 4,5 generációs vadászgéppel cserélheti le kiöregedő F-15-ös, és F-16-os flottáját, mely idővel 5. generációs vadászgéppé fejleszthető tovább, és egyúttal megerősítve saját kutató-fejlesztő bázisát, sok tekintetben függetlenné válhat más hadiipari gyártóktól.

Szerő: Dobos Endre


[1] won: Dél-Korea fizetőeszköze

Friss írások

A US Air Force közzé tette a következő generációs NGAD vadászgépre vonatkozó mennyiségi elképzeléseit

  Az Egyesült Államok Légi Hadviselési konferenciáján elhangzott, hogy a következő generációs NGAD vadászgépből mennyit kíván beszerezni a légierő.  Ez a mennyiség a NGAD pilóta...

Két ukrán pilóta az Egyesült Államokban képesség felmérésen vesz részt

Két kongresszusi és egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint jelenleg két ukrán pilóta tartózkodik az Egyesült Államokban annak meghatározására, hogy mennyi ideig tarthat a...

Kína 6. generációs vadászgép terve erős hasonlóságot mutat az amerikai NGAD vadászgéppel

Egy kínai kormányközeli újság közzétette a maga nemében első, vezérsíkok nélküli dizájnt a jelenleg fejlesztés alatt álló kínai 6. generációs vadászgépről, amely feltűnően hasonlít...

Lengyelország lehet az első európai vásárlója a dél-koreai KF-21-es Boramae vadászgépnek

A Dél-Korea és Lengyelország közötti növekvő védelmi együttműködés eredménye lehet, hogy Lengyelország a KF-21-es többcélú harci repülőgép első európai ügyfelévé válhat. Erre utalt a...

Az F-35 Block 4-es változat új elektronikai harc csomagot kap

Arra a kérdésre, hogy mit tesz az asztalra az F-35-nek a Block 4-es néven ismert hatalmas fejlesztési programja, Mark Kelly, az Air Combat Command...